Tarihte Büyük Ramses olarak bilinen II. Ramses Mısır’ın Yeni Krallık döneminde 19. Hanedanlığın üçüncü firavunu olarak hüküm sürdü. Eski Mısır’ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık’ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak tarihe geçen II. Ramses tüm Mısır krallarından daha çok anıt inşa ettirmiş, daha çok çocuk sahibi olmuştu. Uzun saltanat dönemi de göz önünde bulundurulunca Mısırlılar tarafından Büyük Ramses sayıldı; gücün ve ihtişamın sembolü olarak anıldı.
Bu heykellerden biri 30 yılı aşkın süre önce Mısır’dan çalınmıştı. Şimdi Mısır Eski Eserler Bakanlığı’nın açıklamasına göre ülke dışına kaçırılan Firavun 2. Ramses’in başını tasvir eden üç bin 400 yıllık bir heykel Mısır’a geri döndü.
Bakanlık net bir tarih vermese de eserin 1980’ler sonu 1990’lar başında Güney Mısır’daki Abidos antik kentindeki Ramses II tapınağından çalındığını tahmin ediyor. Çalıntı eser 2013’te Londra’da bir sergide satışa sunulunca ortaya çıktı. Mısır heykelin hak sahipliğini tespit etmek için İsviçreli yetkililerle işbirliği yaptı.
Restore edildikten sonra sergilenecek
İsviçre heykelin Mısır’a teslim edilmesi gerektiğine karar verdi ve eseri Bern’deki Mısır Büyükelçiliği’ne teslim etti. Ancak Mısır’ı heykeli ancak kısa süre önce ülkeye getirebildi. Heykelin Mısır’a ulaşana kadar birkaç ülke aştığı açıklandı.
Heykel şu an Kahire’deki Mısır Müzesi’nde, ama ziyarete açık değil. Heykelin restore edildikten sonra sergilenmeye başlanacağı açıklandı.