Kitap seçerken neye dikkat edilir, yazarı, türü, konusu akla gelen ilk cevaplar olabilir. Yazar Edward Morgan Forster kitabın kalın olmasının önemli bir unsur olduğunu iddia etti. Bu iddia üzerine yapılan araştırmanın sonuçları da Foster'ın iddiasını doğrular şekilde çıktı.

Bir kitabı okumaya nasıl karar verirsiniz? Arkadaş tavsiyesi, kapak tasarımı, yazarın önceki kitapları belki de kitabın uzunluğu… Kalın kitapların önyargı oluşturduğunu düşünüyorsanız başka bir bakış açısı sunalım: Uzun kitaplar genelde daha fazla övülür, çünkü okur zamanını boşa harcamadığına ikna edilmek ister.

Bu iddia, ‘Manzaralı Bir Oda’, ‘Hindistan’a Bir Geçit’ ve ‘Howards End’ kitaplarının yazarı Edward Morgan Forster’a ait. The Economist bu iddiayı test etmek için kitap incelemeleri ve yorumları içeren Goodreads.com adlı sitenin kullanıcılarından hareketle verileri topladı. Bu sitede kitaplar türlerine göre kategorilere ayrılıyor. Araştırma, klasik edebiyat kategorisinde yer alan 737 kitabın okuyucu puanlarına göre hazırlandı. 100 ila 200 sayfalık ince kitaplar ortalama 3.87 puan alırken bin sayfanın üzerindekiler 4.19 puan aldı. Yani sonuçlar, Forster’ı doğruluyor. Genelleme yapmak mümkün olmasa da sitenin 80 milyon üyesi olduğu göz önüne alındığında sonuçlar kulak vermeye değer görünüyor.

Kendi keşfettiğin kitabı okumanın keyfi başka

Araştırma verileri okuma alışkanlıklarına dair başka şeyler de söylüyor. Örneğin Sun Tzu’nun ‘Savaş Sanatı’, ‘Binbir Gece Masalları’ ve Marcus Aurelius’un ‘Kendime Düşünceler’ gibi eski metinler hala zevkle okunuyor. Ancak bu antik metinler gibi bazı eski hikayelerin dışında, modern hikayeleri eski olanlara tercih edenlerin oranı daha yüksek.

Ayrıca okurlar kendi keşiflerinin peşinden gitmeyi de seviyor. Zira verilere göre insanları, genellikle okulların verdiği okuma listelerindeki klasik kitaplardan ziyade çocukluk ve ergenlik dönemlerinde keşfettikleri kitapları daha çok seviyor. Hal böyleyken J.K. Rowling ve J.R.R. Tolkien gibi yazarların çok okunanlar listesinde üstünlük kurmaları şaşırtıcı olmuyor. Lakin bu durum, popüler edebiyatın klasiklerin önüne geçtiği anlamına gelmiyor. Sitede Rus edebiyatı yüksek puan alan türler arasında.

Bundan sonra okuyacağınız bir sonraki kitabı seçerken 10Haber’in Raf Gezgini önerilerine bakmanın yanı sıra kitapların kalınlığına da bakmayı düşünebilirsiniz.

Raf Gezgini: Bazen tek bir cümle bizi yakalar