Bulgaristan'daki arkeolojik kazılarda insan boyutlarında antik bir heykel gün yüzüne çıkarıldı. Roma dönemine ait heykelin mitolojide önemli yeri olan Hermes'e ait olduğu düşünülüyor.

Bu seferki kazı haberi komşudan. Bulgaristan’ın güneyindeki Rupite bölgesinde devam eden arkeolojik kazılarda 2.1 metre uzunluğunda bir heykel gün yüzüne çıkarıldı. Ancak heykelden çok heykelin bulunduğu yer dikkat çekiyor. Roma dönemine ait heykel bir antik kanalizasyonda bulundu. Yunanistan sınırı yakınındaki kazılarda ortaya çıkarılan heykelin mitolojide haberciliğin, diplomasinin ve seyahatin tanrısı olarak bilinen Hermes’e ait olduğu düşünülüyor.

Saklamak için gömmüşler

Antik dönemde kalma kanalizasyonda devam eden kazıda gün yüzüne çıkarılan heykelin çok iyi durumda olduğu da açıklandı. CNN International’a konuşan arkeolog Lyudmil Vagalinski “Başı korunmuş durumda. Sadece el kısmında birkaç kırık var. Bir zamanlar bu coğrafyada pagan olan her şey yasaktı. Ama görünüşe göre burada yaşayan insanlar eski tanrılarına sahip çıkmış ve iyi korumuş” dedi. Roma İmparatorluğu’nun resmi dini olarak Hıristiyanlığın ilân edilmesiyle çok tanrılı inanç yasaklanmıştı. Antik Yunan ve Roma dönemine ait inançlar yasaklanırken o döneme ait tapınak ve heykeller yıkılmıştı.

Bulgaristan’da gün yüzüne çıkarılan Hermes heykelinin bu yasak döneminde paganlar tarafından yok edilmemesi için kanalizasyona gömüldüğü düşünülüyor. Antik heykel bu sayede iki bin yıldan uzun bir süredir varlığını sürdürmeyi başardı.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor