Kara Hafta İstanbul Festivali dün sona erdi. 21 Kasım’da başlayan ve üç gün süren etkinlik dizisinin bu yılki odağında Almanya ve Yunanistan’daki polisiye edebiyatı vardı. DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen etkinliğe ilişkin açıklamada bulunan festival komite üyesi ve yazar Metin Celal, festivalin bu yılına dair açıklamalarda bulundu. Celal gördükleri ilgiden dolayı önceki yıllar iki gün süren etkinlikleri, bu sene üç güne yaydıklarını söyledi.
Metin Celal, Pera Palace Hotel’in polisiye denilince Türkiye’de akla ilk gelen mekan olduğuna işaret ederek, “Agatha Christie gibi, birçok polisiye yazarı burada kalmış. Mesela James Bond’un yazarı Ian Fleming de burada kalmış zamanında. Yola çıkışımız böyle oldu” dedi. Bu yıl festivalde Goethe Enstitüsü’nün festival partneri olduğunu aktaran Celal, bugün yapılacak birçok programın da enstitüde gerçekleştiğini belirtti.
Kara Hafta’da bu yılın odak ülkesi Almanya ve Yunanistan
Metin Celal, festivalin kapanış programına Alman polisiye yazarı Wolfgang Schorlau’nun konuk olduğunu kaydederken, “Schorlau’nun bütün polisiyeleri Türkçe yayınlandı. Bir belgesel polisiye yazarı diyebiliriz ona. Almanya’daki Türk Cinayetleri diye, bir zamanlar art arda gelen olayların da romanını yazmış birisi. Çok güncel olayları yazıyor ve neredeyse katilleri de bulup gösteriyor. Öyle ilginç bir kişi” dedi.
Polisiye yazarlarının önemine işaret eden Metin Celal, festivalin amacına da değinerek, şunları kaydetti: Biz esas olarak Türkiye’deki polisiye edebiyatın görünür hale gelmesi ve Türkçede eserleri yayınlanan yabancı polisiye yazarların Türkiye’deki okurla buluşmasını amaçlıyoruz. Bunda da herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Yani polisiye yazan bütün arkadaşlar bizim için kıymetli. Muhakkak festivaldeki bir oturumumuz yeni polisiyeler oluyor. Orada ilk kitapları çıkmış arkadaşlarımızı misafir ediyoruz. Bunun dışında bu sene ağırlıklı olarak Yunan polisiyeleri konusu vardı. Petros Markaris’i ve Yunan polisiye yazarlarını ağırladık.
Kara Hafta’nın bu yılki ödülü Algan Sezgintüredi’ye
Açıklamalarına devam eden yazar Metin Celal, Yunan polisiyelerin Türk okuruna çok yakın olduğunun altını çizerek, “Zaten Petros Markaris, ‘Ben İstanbulluyum’ diyor. Türkiye’de çok meşhur. Kendisini seviyoruz. Diğer Yunan polisiyelerini tanıyalım istedik. Belki iki ülke arasında polisiye edebiyatı üzerinden bir dostluk gelişir diye düşünüyoruz. Wolfgang Schorlau ise bizim ilgimizi çeken konuları ele alıyor eserlerinde. Almanya’da yaşayan Türklerle yakın ilgisi var. Onu da festivalimizde 5 yıl evvel misafir etmiştik. Tekrar davet ettik” dedi.
Her sene festival kapsamında verilen Polisiye Edebiyatına Katkı Ödülü’nün bu yıl Polisiye Yazarlar Birliği Başkanı Algan Sezgintüredi’ye takdim edildiğini aktaran Metin Celal, “Bizim aslında festival programımız her sene kısa ve öz. Genelde 2 gün sürer. Bu sene 3 gün oldu. Umut ediyorum gelecek yıllarda da festivale devam edeceğiz. Çünkü sürekli artan bir dinleyici ve okur ilgisi var. Her yıl festival daha kalabalık oluyor. Son 2 yıldır mecburen programı hafta içi yapmamıza rağmen önceki yıllardan da daha fazla katılımcı oldu” dedi.
Yazar Metin Celal, her sene festival sona erdikten sonra değerlendirme toplantıları yaptıklarını vurgulayarak bu yapıyı gelecek yıllarda da sürdüreceklerini söyledi.