Fransız oyuncu Juliette Binoche Avrupa Film Akademisi'nin yeni başkanı oldu. Avrupa'nın önde gelen üç büyük film festivalinde de En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan tek kadın olan Binoche görevine 1 Mayıs'ta başlayacak.

Fransız oyuncu Juliette Binoche Avrupa Film Akademisi’nin yeni başkanı oldu.

Oscar ödüllü Binoche  yeni görevini akademinin ilk kadın başkanı Polonyalı yönetmen Agnieszka Holland’dan devraldı. Holland tamamen sinemaya odaklanmak istediğini söyleyerek istifasını açıklamıştı. Binoche’nin yönetim kurulu üyeleri tarafından oybirliğiyle önerildiği açıklandı. Binoche Avrupa Film Akademisi’nin 4.600 üyesinin Nisan ayı sonuna kadar onay oylarını vermesinin ardından 1 Mayıs 2024’te resmi olarak göreve başlayacak.

Avrupa Film Akademisi’nin ilk başkanı 1989-1996 yılları arasında görev alan Ingmar Bergman’dı. Daha sonra Alman yönetmen Wim Wenders 2020 yılına kadar başkanlık görevini üstlendi. Onu ilk kadın başkan Holland izledi. Binoche Avrupa Film Akademisi’nin ikinci kadın başkanı olacak.

Binoche 24 yaşında rol aldığı ‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği/The Unbearable Lightness of Being’ filmindeki rolle tanınmış, Krzysztof Kieślowski imzalı ‘Üç Renk’ serisinin ilk filmi ‘Mavi’de yerini sağlamlaştırmıştı. Binoche Avrupa’nın önde gelen üç büyük film festivalinin tümünde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan tek kadın oyuncu.

Polonyalı yönetmen Agnieszka Holland, Aralık 2023. Fotoğraf: Euronews.

Son başkan Holland da Binoche’nin görevi teslim almasından memnun: “Ingmar Bergman’ın ayak izlerini takip eden Wim Wenders’den görevi devralan Avrupa Film Akademisi Başkanı olmaktan her zaman onur duydum. Ama benim için artık kenara çekilme zamanı geldi. Juliette Binoche’nin görevi almaya istekli olduğunu bilmek bunun doğru zamanda alınan bir karar olduğu hissimi güçlendiriyor.”

Holland’ın son filmi ‘Green Border’ Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazandı. Holland şimdilerde Kafka biyografisi Franz üzerinde çalışıyor. Yıllardır Avrupa Film Akademisi’nin aktif üyesi olan Binoche ise son olarak Cannes Film Festivali’nde yarışan ve en iyi yönetmen ödülünü kazanan ‘Şeflerin Aşkı/ The Taste of Things’ filminde rol aldı.

Avrupa Film Akademisi’nden Güler Sabancı’ya büyük onur