Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Pompeiopolis antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor. Bölgedeki kazılarda iki Afrodit heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Burası aynı zamanda Karadeniz bölgesindeki en büyük kazı olma özelliği de taşıyor.

Kastamonu’daki Zımbıllı Tepe mevkisindeki tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti olan Pompeiopolis’te 2006’da başlayan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında yürütülüyor.

Afrodit heykelleri odeonda bulundu

Antik tiyatronun bitişiğindeki Odeon (konser salonu) olarak adlandırılan bölümde devam eden kazılarda iki Afrodit heykelinin parçalarına rastlandı. Heykellerden birinin başı, diğerinin ise gövdesi gün yüzüne çıkarıldı. Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, gazetecilere, bu yıl hem villa hem de tiyatroda eş zamanlı kazı ve restorasyon çalışması yürüttüklerini söyledi.

Tiyatronun hemen yanında bulunan odeonda kazı çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını anlatan Eliüşük, “2,5 aydır bu alanda çalışıyoruz. Odeonda 2 metre kalınlığında kül tabakası kazdık. Bu da ne yazık ki antik kentte görmek istemediğimiz bir durum. Çünkü mermer yakılarak kireç elde ediliyor. Buradaki odeonda da oturma sıralarının hepsinin neredeyse kireç haline dönüştürüldüğünü anladık. Oturma sıralarından günümüze ulaşan kalıntı çıkmadı. Sadece birkaç parça bulduk” dedi.

Pompeiopolis kazıları 2016’dan beri devam ediyor.

Yapının tuğla ağırlıklı ana kayaya oturtulmuş bir yapı olduğunu belirten Prof. Dr. Mevlüt Eliüşük, tuğla duvarlarının üzerinin ise mermerle kaplandığını, birkaç yerde de duvar resimlerini gördüklerini dile getirdi. Yapıda iki heykel bulduklarına işaret eden Eliüşük, şunları kaydetti:

“Her ikisi de Afrodit heykeline ait. Afrodit heykelinin başı ile küçük şekilde yapılmış başka Afroditeyi tespit ettik. Bu alanda kazılarımız ay sonuna kadar devam edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında hem tiyatronun hem de odeonun rölöve, restorasyon ve resesyon projeleri hazırlanacak. 2025 yılında da bulunan yapılarda restorasyon ve konservasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu sayede hem görsellik hem de ülkemizin kültürel mirasına iki yapı kazandırılmış olacak”

Pompeipolis Karadeniz’in en büyük arkeolojik kazısı

Kazı alanını ziyaret eden Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise tiyatronun büyük bölümünün kazı ekibi tarafından ortaya çıkarıldığını söyledi. Odeonda da ciddi çalışma yürütüldüğüne dikkati çeken Arslan, “İnşallah önümüzdeki yıllarda ziyaretçiler için önemli bir alan oluşacak. Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük kazısıdır, en büyük antik kentidir. Turizm rotasında da çok önemli yer tutacak. Taşköprü, hatta Kastamonu bölgesi önemli bir turizm alanına kavuşmuş olacak” dedi.

Türkiye’de güzel şeyler de oluyor: Klasik müzik tutkularını Olten Filarmoni Orkestrası’na dönüştürdüler