Kayseri'de sürdürülen arkeolojik kazılarda yeni taban mozaikleri bulundu. Çalışmalar sonucu 300 metrekare mozaik alan şu anda 600 metrekareye çıkarılmış durumda. Uzmanlar taban mozaiğinin 4. yüzyıldaki bölge valisinin villasına ait olduğu görüşünde.

Kayseri’nin İncesu ilçesinde devam eden arkeolojik kazılarda yeni taban mozaikleri ortaya çıkarılıyor. Kazı alanı genişliği 600 metrekareye ulaştı. Bölgede yapılan kazılar hakkında konuşan Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun “Yapı her yıl genişleyerek büyüyor. Yapılan ilk değerlendirmelerdeki 300 metrekare mozaik alan şu anda 600 metrekareye kadar çıktı” dedi.

Kayseri’de Roma valisine ait villa

Kayseri sınırları içindeki bu bölgede çalışmaların yaklaşık 4 bin metrekare alanda sürdüğünü ifade eden Şükrü Dursun sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız değerlendirmelerde buranın 4. yüzyılda inşa edildiği kanısına vardık. Buluntulara göre 3. yüzyıla ve daha sonrasına ait izler de var. Taban mozaiklerinde kullanılan işçiliğin kalitesi buranın döneminde çok önemli bir villa olarak kullanıldığını düşündürüyor. Kabul salonu olarak gösterilen yerde Latince yazıt bulundu. Bunun dışında Grekçe yazıtlar açığa çıkarıldı. Çoğunluk olarak geometrik süslemeli mozaikler mevcut. Bu yılki kazının sonuna geldik. Çalışmalarımız inşallah seneye devam edecek.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Can Erpek ise gelecek yıl kazı alanın genişleyeceğini belirtti. Can Erpek Kayseri’deki kazı çalışmalarına dair şu bilgileri verdi: “Kazı çalışmalarında ilk etapta 4. yüzyıl olarak düşündüğümüz inşa çalışmalarının 3. yüzyıla kadar indiğini söyleyebiliriz. Yapacağımız çalışmalarda daha erken bir döneme ilişkin verilere de ulaşabiliriz. 3. yüzyılda inşa edilen yapının arkeolojik verilere göre 6. yüzyılda da kullanıldığına dair elimizde bilgiler var. Yapı Bizans döneminde ve Türklerin Anadolu’ya gelmesinden sonra da kullanılmaya devam etmiş. Burası yaklaşık 33 mekânlı çok geniş bir alana yayılmış, üst düzey bir konut ve konutun henüz sınırlarına tam olarak ulaşmış değiliz. Oldukça değerli taban mozaiklerine sahip. Kapadokya bölgesini de içine alan İç Anadolu Bölgesi’nde bu denli geniş bir konut ve zeminde taban mozaikleri görmüyoruz. Kapadokya bölgesinde Roma ve Bizans dönemlerinde genelde imparatorluk mülklerinin olduğunu biliyoruz. Burada da yazıtlarda ‘Hyacinthos’ ismine ulaştık. Bu ismin bir yönetici olduğunu değerlendiriyoruz. Veriler netleşince imparatorluk mülkünde görevli önemli birinin konutu olduğunu daha net söyleyebiliriz.”

Samanlıkta 2 bin yıllık yeraltı şehri çıktı