Just Stop Oil isimli çevreci örgüte mensup iki kişi usta ressam Turner'ın tablosuna kendilerini yapıştırdıkları için yargılanıyordu. Mahkeme iki saldırganların eylemini "orantılı" bulup ceza vermedi.

2022’de Londra’daki National Gallery’de sergilenen Vincent van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’ tablosuna domates fırlatan iki saldırgan geçen hafta mahkeme tarafından suçlu bulunmuştu. Mahkeme açıkladığı kararda iki saldırganın topluma büyük zarar verdiklerini belirterek bu kişilere hapis cezası vermişti. Bu olayın yankıları sürerken başka bir saldırı hakkında görülen davada da mahkeme kararını açıkladı.

Temmuz 2022’de Manchester Sanat Galerisi’ndeki bir J.M.W. Turner tablosuna kendilerini yapıştıran iki çevre aktivisti bugün Manchester mahkemesinde beraat etti. İkili kendilerini Turner’ın 1809 tarihli ‘Tomson’s Aeolian Harp’ tablosunun çerçevesine yapıştırmış ve yere tebeşirle “No New Oil / Yeni Petrole Hayır”  ve “Just Stop Oil / Petrolü Durdur” logosunu püskürtmüştü.

Mahkeme saldırıyı ‘orantılı’ buldu

Just Stop Oil’den yapılan açıklamaya göre, İklim Etkileri alanında doktora yapan Paul Bell (24) ve enerji danışmanı Edred Whittingham (27) Manchester Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, “Bölge hakimi, eylemin iklim krizi göz önüne alındığında orantılı olduğuna karar verdi” denildi. “Buna karşılık Phoebe Plummer ve Anna Holland, 2022 yılında Van Gogh’un ”Ayçiçekleri tablosunun cam kapağına çorba kutuları fırlattıkları için geçen hafta Southwark Crown Court’ta Yargıç Hehir’den sırasıyla 24 ay ve 20 ay hapis cezası aldı.

Van Gogh saldırganlarına hapis cezası: Kimse ‘Ayçiçekleri’ne bunu yapamaz