Burdur kent merkezine 108 kilometre uzaklıktaki Kibyra antik kentinde bulunan ve dünyanın nadir antik eserleri arasında yer alan Medusa mozaiği yeniden ziyarete açıldı. Kış aylarındaki olumsuz hava şartlarından zarar görmemesi için üzeri uzman restoratörler tarafından beş farklı katmanla kapatıldı. Antik dönemde konser alanı, meclis, mahkeme ve tiyatro görevi yapan odeonun ortasındaki mozaik, ihtişamıyla 2024 yaz sezonunda da ziyaretçilerini kabul etmeye başladı.
Kibyra mozaiği Anadolu’da tek
Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, üzeri açılan zemin mozaiğinin kasım sonuna kadar ziyaret edileceğini söyledi. Milattan sonra 1. yüzyılın ilk evrelerinde Opus Sectile”tekniğiyle renkli mermerlerden inşa edilen, mitolojide gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine inanılan Medusa’yı tasvir eden mozaiğin dünyada benzerinin bulunmadığı belirtiliyor.
Burdur’daki Kibyra antik kentinde bulunan 13 bin kişi kapasiteli stadyum, Anadolu’daki benzerleri arasında en büyüklerinden biri olma özelliği taşıyor. Bazilika, yukarı ve aşağı agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve su yollarının bulunduğu antik kentteki odeon yani konser salonunun kapasitesiyse 3600 kişi. Burası aynı zamanda meclis olarak da kullanılmıştı. Kış aylarında ziyarete kapanan Medusa mozaiği de tam burada yer alıyor. Kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa Mozaiği Anadolu’da tek olma özelliği de taşıyor.