‘Kızılcık Şerbeti’nin 131. bölümünde İlhami Nursema’yı darladıkça darlarken Emir-Çimen evliliği kaynana testinden bütünlemeye kaldı. Nilay ise şantajlara daha fazla dayanamadı.

Geçen hafta İlhami (Fatih Gühan) kovulmakla kalmamış, bir de Asil’in Nursema’ya (Erkan Avcı, Ceren Yalazoğlu) ettiği lafları duymuştu. Bu bölümde İlhami, ikilinin birbirine karşı hisleri olduğu imasından (haklı olarak) rahatsız olurken (haksız olarak) Nursema’yı çekiştire çekiştire eve sürükledi. Akabinde (haklı olarak) Asil’le aynı yerde çalışmasını istemediğini söyledi ve (haksız olarak) Nursema’yı hiç çalışmamaya ikna etmeye uğraştı. Mehter Marşı misali İlhami’ye iki hak versek bir sövüyoruz.

Teflon ailesi

Geçen bölümde Emir’in (Yalçın Hafızoğlu) alacaklılarından kaçmak için yerleştikleri otelde fuhuş baskınından alınıp serbest bırakılan Çimen (Selin Türkmen) bu bölümü annesi Kıvılcım’ın (Evrim Alasya) evinde geçirdi. Çimen’in kendi oğlu yüzünden bunları yaşadığını öğrenen Salkım (Özge Borak) gelinine karşı en ufak mahcubiyet hissetmeden oğluşunu kayırırken Abdullah (Ahmet Mümtaz Taylan), Emir’i şirketinde müdür yaptı. Özetle Emir’in iflasla sonuçlanan köşeyi dönme hevesi ve evliliğini tehlikeye atan anakuzuluğu ödüllendirilmiş oldu.

Yalnız ve sessiz mücadele

Geçen hafta Yağız, Nilay’ı (Gökberk Yıldırım, Feyza Civelek) yapay zekâyla değiştirdiği görüntülerle tehdit ederek evliliğe zorlamıştı. Yeni bölümde Nilay derdini annesine açar, olmadı artık sırdaş olduğu Nursema’ya açar, en olmadı ezilenlerin sesi Kıvılcım’a açar dediysek de her şeyi içine atıp Yağız’la evlenmeye karar verdi. Bu kararı Ünallara açıkladığında da kıza ilk taşı en günahkâr olan Abdullah attı.

Dizi yansıması

🔴 Şerbo gelenekleri gereği fragmanda gösterilse de bölümün son sahnesine bırakıldığı için bir sonraki haftaya devrolan olayı atlamayalım: Ünallara eve düşen yıldırım misali akşam akşam bir delikanlı uğradı, “N’aber” der gibi “Beni evlatlık veren annem bu evde” diyerek bombayı bıraktı. Bu anne kişisi gerçekten de gelecek haftanın fragmanında ima edilen kişi mi çıkacak bilemiyoruz tabii. Sosyal medyada tahminler sürüyor.

🔴 Dönelim eldeki olaylara… Çimen, eşinden ayrı kalmak pahasına Salkım’ın olduğu eve gitmemeye kararlı – şimdilik. Bu dizide ne tükürükler yalandı… Umuyoruz ki merhum ablasının salaklığını almamıştır da Emir annesiyle göbek bağını koparmadan barışmaya kalkmaz. O bağ kopmayacağına göre çözüm belli üzümlü kekimiz Çimen.

🔴 Asil’in imalı lafları yalnızca güncel bir sorun yaratmakla kalmayıp İlhami’nin Nursema’ya yönelik geçmişten gelen güvensizliğini de tetikledi. Çiftimiz Firaz pürüzünü esasında yalnızca helallik alma-verme şeklinde halletmişti. Bu helallikten sonra ayrı yollara gitseler sorun olmayacakken ikilimiz evlenmeye karar verince bu irin, akıtılamadan fondötenle kapatılmış oldu. (Fondöten mi?) Bu mesele insan gibi halledilsin mümkünse, zira öfke kontrolü yapamayıp kıskançlıktan Nursema’ya şiddet uygulayabilecek bir İlhami’yle uğraşamayız.

🔴 Firaz meselesini bilemiyoruz, ama Asil meselesi İlhami’nin hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan kapandı sayılır. Platformdan ayrılan Nursema’nın ardından mutsuzca sarhoş olmakla meşgul Asil, stajyerden bozma zengin avcısı Yudum (Afra Karagöz) tarafından “teselli edildi”. Bunun için tam da Nursema’nın onları görebileceği bir zaman ve mekân seçilmiş, hay Allah! Sen kalk, şirkette birliktelik yaşa, kapı da hafif aralık olsun.

🔴 İş meselesinin Nursema’nın lehine sonuçlanmasını – dilemiyor, direkt – talep ediyoruz. İlhami ve Ulvi’nin (Hamdi Alkan) her dediğine “Peki” demek gibi tuhaf tuhaf huylar geliştiren bu yeni Nursema’yı ve olası bir çalışmaktan vazgeçme kararını tanımıyoruz.

👉 Nursema’nın geçinememe itirazı da yeterli olmadı, İlhami imam maaşını hatırlattı. Yahu siz dört maaşla geçinemediniz ki? Demişken bu meseleye de açıklık geldi: Meğer bu süreçte İlhami imamlık yapmamış ve geri dönmek istediği imamlık için kadro açılmasını bekleyecekmiş. O zaman bir tek Ulvi’nin emekli maaşı mı var? O da mı yok? Dostum birbirinizi mi kemireceksiniz?

🔴 Geçen hafta ciddiye almadığımız için Elif’in (Zeynep Parla) yeni macerasından bahsetmedik, ama bu bölüm kız kendini zorla ciddiye aldırdı. Şöyle ki, Ünallar Başak’ın üvey babası Tuncay’ın (Seray Kaya, Hakan Karahan) çiftliğine misafir olmuştu. Elif de bu kibar ve bilge amcasından pek etkilenip kendini ilime ve doğru bir insan olmaya adadı demeyi çok isterdik; ancak libidodan zengin Elif adama göz dikti. Bayağı, bildiğiniz göz dikti. Adam buna geçen hafta çektiği abi ayağını bu bölümde de yineledi ama kız bir tuhaf ayol, koca adamın kendisinden hoşlandığına ikna olmuş. Diyoruz bak, bu kızdan bir rahatsızlık çıkacak.

Kamu spotuna beş kala

🔴 Bu konu belki de ecnebilerin “daddy issues” dediği meseleye bağlanır, zira Elif bu bölümde Başak-Tuncay ilişkisi için “Benim hiç öyle bir baba-kız ilişkim olmadı” dedi. Babasız büyüyen kızlarla ilgili bu klişeden nefret etsek de Elif, Tuncay’dan sırf baba figürü diye hoşlandığını fark edip aşkından vazgeçecekse ona bile razıyız. Yoksa çekilecek saçmalık değil.

🔴 Ömer (Barış Kılıç) bu bölümde, Kıvılcım’la ara verdiği zamanlar yediği naneleri izleyiciye unutturup kendini sevdirmeye yemin etmiş olacak ki Çimen’i ve Kıvılcım’ı savunmak için Abdullah’la tartıştı. Konu ne ara Abdullah’ın Salkım ve Emir’i gereksizce korumasından şuraya geldi emin değiliz, ama birçoklarının kulağına küpe olması gereken o cümleyi alıntılayalım: “O kıldığın namazlar kalbindeki kini, kibiri silememiş.”

🔴 Bölümün en dokunaklı sahnesi Nilay’ın annesiyle yüzleşmesinden geldi. Kızının yaşadığı cehennemin farkında olmayan, kendini gönül meselelerine kaptırmış Sevtap (Neslihan Yeldan) karşısında öfkeli ve kırgın bir Nilay görünce derdini sormak yerine defansa geçip bizlerden puan kaybetti. “Sen mi benim annemsin, ben mi senin annenim…” diye sözlerine başlayan Nilay, açık açık bir derdi olduğunu söylemesine rağmen annesinden şefkat göremeyince çareyi Yağız’a boyun eğmekte buldu.

🔴 Bizden puan kaybeden yalnızca Sevtap değildi. Çoğu konuda duyarlı olmasıyla bilinen Kıvılcım, Emir’in iflas edince intihara teşebbüs etmesini zayıflık olarak nitelendirdi. Kıvılcım gibi donanımlı bir kadının işin psikolojik ve patolojik, toplumsal cinsiyet rolleriyle karakterize kısmını (“Erkeklik iş ve parayla belli olur” / “Erkek dertlerini anlatmaz, duygularını belli etmez”) es geçmesi, konuyu zayıflığa indirgemesi hem tutarsızlıktı hem de mesaj olarak yanlıştı.

132. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Özgür Sevimli
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ceren Yalazoğlu, Erkan Avcı, Özge Borak, Seray Kaya, Emre Dinler, Feyza Civelek, Selin Türkmen, Yalçın Hafızoğlu, Hakan Karahan, Fatih Gühan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Serkan Rutkay Ayıköz, Zeynep Parla, Vurgun Adalayı, Nurhayat Karaca, Barlas Kartal, Gökberk Yıldırım, Eda Yılmaz Yener, Afra Karagöz, Büşra Alnıtemiz, Yıldıray Yeral. Servet Pandur, Neslihan Yeldan, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Hamdi Alkan.