Christie's tarihin en büyük müzayedelerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bach, Beethoven ve Çaykovski gibi bestecilere ait özel eşya ve nota kağıtlarının yer aldığı müzayede bugün internet ortamında gerçekleşecek. Müzayedede Orta Çağ'dan kalma ilk nota örneklerinden biri de var.

“Bu çeşitlilik ve kapsamı sunan başka bir müzayede olduğunu sanmıyorum” bu iddialı sözler bugün Christie’s Londra’nın kıdemli uzmanlarından Eugenio Donadoni’ye ait. Önümüzdeki hafta Christie’s müzayede evi, Çaykovski, Haydn, Beethoven, Mozart, Handel, Ravel, Verdi, Sibelius, Wagner, Vaughan Williams ve Bach gibi isimlerin eserlerinin de yer alacağı, Batı müziğini kapsayan el yazmaları ve diğer eserlerden oluşan muhteşem bir seçkiyi açık artırmaya sunacak.

Önümüzdeki Çarşamba günü online olarak başlayacak olan bu yeni müzayedede Çaykovski ve Beethoven’ın el yazmaları üzerinde pek de göremediğimiz bir şekilde imzaları yer alıyor. Ravel’in Bolero’sunun imzalı bir kopyası ve Joseph Haydn’ın imzalı bir başka el yazması da satış listesinde. Wagner’in ‘Tannhauser’inin tam notasının nadir bir ilk baskısı ve Vaughan Williams’ın A London Symphony’sinin açıklamalı bir ilk baskısı yer alıyor. Müzayedede satışa çıkarılacak bir diğer eser ise Handel’in bugün Şampiyonlar Ligi Marşı olarak da kullanılan ‘Taç Giyme Marşı/Coronation Anthem’ el yazması.

Nota yazıtlarının değeri 125 dolar

Tüm bu değerli objelerin yanı sıra müzayedeyi özel kılan bir diğer unsur ise çok daha eskilere uzanan kataloğu. Satış kataloğunda yer alan bin küsur yıllık Fransa kökenli nota defterleri de yer alıyor. Muhtemelen 10. yüzyıla ait bu erken dönem müzik defterleri, dünyada eşi benzeri pek de olmayan objeler konumunda. Yüzyıllar boyunca istikrarlı bir evrim, parça parça izleniyor. Burada 11. yüzyıldan kalma bir yazıt ve ardından 12. yüzyıldan kalma bir Katolik ilahisi de var. Değerinin ise 125 bin dolara kadar çıkması bekleniyor.

Michael Jackson’ın ikonik ceketi açık artırmada