Türkiye'nin Oscar adayı seçilen 'Hayat'ın yönetmeni Zeki Demirkubuz'un yeni filmi 'Yeraltı 2'ye Kültür Bakanlığı destek vermedi. Destek verilmeme sebebi de açıklanmadı. Demirkubuz ise her koşulda bu filmi çekeceğini duyurdu.

Yönetmen Zeki Demirkubuz’un ‘Hayat’ filmi Türkiye’nin Oscar adayı olduğu zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Sinema Genel Müdürlüğü attığı tweet’te “Bakanlığımızca da desteklenen filmimize Oscar yolculuğunda başarılar dileriz” yazdı. Bu paylaşım Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hesabı tarafından da paylaşıldı. Çünkü ‘Hayat’ bakanlığa bağlı Sinema Destekleme Kurulu tarafından desteklenmişti. 

Lakin Zeki Demirkubuz’un yeni projesi ‘Yeraltı 2’ye aynı bakanlık destek vermedi. Dün Sinema Destekleme Kurulu bu yıl desteklenecek film projelerini açıkladı. Kurul 13 film projesini destekleme kararı almış. (Projelere buradan ulaşabilirsiniz). 18 film projesini ise desteklemeye uygun görmemiş. Bu 18 film projesi arasında Zeki Demirkubuz’un ‘Yeraltı 2’ filmi de bulunuyor. Bakanlık başvuru yapan film projesileri arasından beşini kurulun bir sonraki değerlendirmesinde yeniden değerlendirecek. Zeki Demirkubuz’un ‘Yeraltı 2’ bu beş projeden biri de değil.

Zeki Demirkubuz 90’larda Türk sinemasını yeniden dirilten yönetmen kuşağından ve bu kuşağın öncü isimlerinden biri. Çektiği filmlerle birçok başarıya imza attı. Bugüne kadar da birçok filmini bakanlık destekledi. Ama ‘Yeraltı 2’ filmini bakanlık desteklemedi.

Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Oscar seçimi sırasında ortaya çıkan bilgi kirliliğini aşmak adına bütün sürecin nasıl yaşandığını şeffaf bir şekilde sosyal medya hesabından anlatmıştı. Belki Zeki Demirkubuz’un yeni film projesinin neden desteklenmediğini da açıklar! Çünkü bu seçimlerin nasıl yapıldığı da açıklama istiyor!

Demirkubuz: Bana bir şey olmazsa bu filmi çekeceğim

Gelelim Demirkubuz cephesine. Konuyla ne kadar ilgili bilinmez ama Demirkubuz da şöyle bir tweet attı ve her şeye rağmen bu filmi çekeceğini duyurdu: ” Bu fim için nasıl çalıştığımı, nelere katlandığımı, gururlu olmak, namuslu kalmak için ne kadar çabaladığımı bilmeden korsan link bekleyenler bir yana, o sıcakta Sultanbeyli’ye gidip o koşullarda filmi izleyenlere teşekkür ederim, yeriniz ayrı, duygunuzun tarifi yok. O kadar ki eğer ülke batmaz, bana bir şey olmazsa bu destek ve heyecanla 2025 kışında ‘Yeraltı 2’ ve ‘Fay Hattı’ projelerini gerçekleştirmek için çok daha fazlasını yapacak, her şeyi göze alacağım.”