Yıl 1911… Hollanda’da Lahey’de Barış Sarayı yapılıyor. 40’tan fazla ülke katkı sunuyor sarayın yapımına. Osmanlı devleti de saraya bir Hereke halısı hediye etmeye karar veriyor. Halı da halı… 700 kilo ağırlığında ve 161.5 metrekare büyüklüğünde. Sarayın Japon Salonu’nda yerleştiriliyor halı. 100 yılı aşkın bir süre Barış Sarayı’nda kullanılıyor. Saray Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet verirken halı da koca bir tarihe tanıklık ediyor.
İşte bu tarihi halı Carnegie Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında restore edilmek üzere geçen yıl mayıs ayında Aksaray Müzesi’ne getirilmişti. Sekiz kişilik uzman bir ekip aylar süren hummalı bir çalışmanın içerisine girdi. Halının bütün renkleri incelendi. Aslına uygun şekilde ip ve boyalar ayarlandı. Halıdaki ezilmeler ve çürümeler tespit edildi. Bunlar onarıldı. Hasır ve tel atma işlemlerinin ardından düğüm işlemleri yapıldı ve tarihi halının restorasyonu tamamlandı.
Dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands’ın katıldığı bir törenle halı Hollanda’ya gönderildi. Törene katılan Büyükelçi Joep Wijnands, “Diplomatik bağlarımız, 400 yıldan uzun bir süre önce kurulmuş. Hereke halısı bu ortak tarihin kanıtlarından biri. Barış Sarayı’nın temeli Lahey’de atıldığında, tüm katılımcı ülkeler katkıda bulunmaya davet edildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun armağanı ise türünün Türkiye dışındaki en büyüğü olan bu muhteşem halı oldu. 1911’de Barış Sarayı’na yerleştirildiğinden bu yana, dünyanın dört bir yanından, barış ve adalet yolunda ter döken sayısız kişi, bu halıya ayak bastı” dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan Hereke halısının Türkiye sınırları dışında yer alan en büyük el dokuması halı olduğunu anlatıp “Bugün burada bulunan Hereke halımız, 13 milyon 704 bin 480 Türk düğümünden oluşan, zarafeti ve dayanıklılığıyla dünyaca tanınan bir sanat eseridir. Restorasyon çalışmalarımız, sadece bu eşsiz eserin ömrünü uzatmakla kalmamış, aynı zamanda geleneksel tekniklerin bilimsel yöntemlerle desteklenerek gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak sağlamıştır. Hereke halımız, evrensel bir kültürel mirasın parçasıdır. Bu restorasyon çalışması, barış ve kültürel değerlerimize olan bağlılığımızı bir kez daha göstermektedir. Türkiye-Hollanda dostluğunun 100’üncü yıl dönümünde barış düğümleri atılarak onarılan halımızı, bugün yeniden Barış Sarayı’nda barışa hizmet etmek üzere uğurluyoruz” dedi.