Macar Ulusal Müze Müdürü Laszlo Simon, 2021'de Kültür Bakanı iken destek verdiği yasa nedeniyle işinden oldu. Müdürü olduğu müzede sergilenen bir fotoğrafın "eşcinselliğin teşvik edilmesini" yasaklayan yasaya aykırı olması nedeniyle görevinden alındı.

Macaristan’ın en ünlü müzesinin müdürü bir sergi yüzünden işinden oldu. Budapeşte’de bulunan Ulusal Müze’de açılan sergide 18 yaşın altındaki ziyaretçilere uyarı ibaresinin konulmaması nedeniyle ülkede kriz çıktı. Sergi kapsamında tarihi müzede sergilenen LGBTİ+ temalı fotoğraflara uyarı ibaresi konulmaması tepkilere neden oldu.

Ulusal Müze müdürü yasaya ‘evet’ demişti

Macar Hükümeti, pazartesi günü müze müdürü László Simon’u, reşit olmayanlara “eşcinselliğin teşvik edilmesini” yasaklayan yasalara rağmen, müzesinin 18 yaşından küçüklerin LGBTİ+ bireylerin görüntülerini içeren bir World Press Photo sergisini ziyaret etmesine izin vermesinin ardından görevden aldı. Budapeşte Ulusal Müze Müdürü, parlamento üyesi olduğu dönemde kendisinin de oy verdiği tartışmalı LGBTQ+ karşıtı bir yasa nedeniyle görevinden alındı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın partisi Fidesz’den bir önceki yasama döneminde milletvekili ve eski kültür bakanı olan Simon, partisinin LGBTİ+ içeriğini kısıtlayan tartışmalı yasayı kabul etmesinden kısa bir süre sonra, Ağustos 2021’de Ulusal Müze müdürü görevine getirilmişti. Sergiyle ilgili gerginlikler geçtiğimiz ay Mi Hazánk (Bizim Vatanımız) partisinin konuyla ilgili bir hükümet soruşturması başlatmasıyla su yüzüne çıkmıştı. Soruşturmanın merkezinde yer alan foto muhabir Hannah Reyes Morales tarafından çekilen ‘Home for the Golden Gays / Altın Eşcinseller Evi’ adlı fotoğraf, Filipinler’in başkenti Manila’da çekilmişti. Fotoğraf karesinde LGBTİ+ bireyler için işletilen bir yaşlı bakım evinin sakinleri yer alıyor. Mi Hazánk Partisi 18 yaşından küçüklerin erişebileceği kitap ve filmlerde “eşcinselliğin gösterilmesini ve teşvik edilmesini” yasaklayan 2021 tarihli bir yasaya atıfta bulunarak müze müdürü aleyhinde şikâyette bulunmuştu.

Ne çektin be Venüs: Bir asır sonra yine saldırdılar