Los Angeles County Sanat Müzesi(LACMA) İslam sanatını yemekle ilişkilendiren bir sergiyle ziyaretçilerini 'yemeğe' davet ediyor. İslam sanatını ilişkili mutfak gelenekleri bağlamında sunan ilk sergi olan 'Sultanla Yemek' 4 Ağustos'a kadar açık.

ABD’de bulunan Los Angeles County Sanat Müzesi(LACMA) İslam sanatını yemekle ilişkilendiren bir sergiye ev sahipliği yapıyor. ‘Dining With the Sultan/ Sultanla Yemek’ başlıklı sergi mutfak sanatlarını merkeze alarak İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Hindistan’a ait 205 eseri bir araya getiriyor.

ABD, Avrupa ve Ortadoğu’daki 30 resmi ve özel koleksiyondan alınan eserlerin hepsi yemeklerin hazırlanması, gıda üretim ve tüketimi dahil yemek ve mutfak kültürüne dair bakış açısı sunuyor.

Anonim ressam, ‘Enjoying Coffee/Kahve Keyfi.’

Özellikle sarayda yemek kültürünün önemini olduğunu vurgulayan ‘Sultanla Yemek’ İslam sanatını ilişkili mutfak gelenekleri bağlamında sunan ilk sergi olmasıyla da dikkat çekiyor. Küratör Linda Komaroff “İslam kültürü yemek odaklı bir kültür. O dönemlerde o kadar çok yemek takımı üretildi ki bugün hâlâ birçoğuna ulaşabiliyoruz” sözleriyle özetliyor sergiyi.

Sergi İslam kültüründe tat ayırt etmenin nasıl temel bir faaliyet olduğunu ve belirli tatların gıda maddeleri ve malzemesinin İslam dünyası aracılığıyla bugün tabaklarımıza taşınmasına nasıl katkıda bulunduğunu gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

📌17 Aralık’ta açılan sergi 4 Ağustos 2024’e kadar ziyaret edilebilecek. Sergi LACMA’nın ardından Detroit Institute of Arts’ta ziyarete açılacak.

Nick Cave sanat çıtasını yükseltti: 2024’te sergi açacak