İran’da Mahsa Amini eylemlerinde tutuklanan yönetmen Bahare Lellehi cezaevinde şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bahare Lellehi Kerej vilayetindeki Beheş Sakine mezarlığında ailesinin haberi olmadan defnedildi.

Mahsa Amini’nin ‘suçu’ İran İslam Cumhuriyeti’nin kadınlar için öngördüğü başörtüsünü düzgün takmamasıydı. Karakolda o kadar kötü dövüldü ki komaya girdi. Üç gün sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Amini 2022’de öldürüldükten sonra  tüm ülkeye protesto dalgası yayıldı ve dayanışma mitingleri sırasında her yerde, dünya çapında söylenen ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ sloganı yankılandı.

Bu eylemlere katılanlardan biri yönetmen Bahare Lellehi idi. 40 yaşındaki Bahare Lellehi sanat kariyerinde kısa film festivali ve gençlik sinema festivali jüri üyeliği yapmış, son yıllarda İran Gençlik Sinema Derneği’nin ve aynı zamanda Sure Sinema Akademisi’nin eğitmeniydi. Yönetmen 10 günlüğüne gözaltına alındı. Sonra 2023’te bir kere daha gözaltına alınarak tutuklandı. Kendisinden aylarca haber alınamadı. Ailesi kızlarından haber almak için çeşitli devlet kurumlarına başvurdu, yanıt alınamadı. 

Ailesinden habersiz defnettiler

Tawana Enstitüsü İranlı yönetmen Bahare Lellehi’nin tutuklandıktan birkaç ay sonra cezaevinde öldürüldüğünü, Lellehi’nin ailesinin haberi olmadan defnedildiğini açıkladı.

İran Sinema Evi Kısa Film Enstitüsü ise yönetmen Bahare Lellehi’nin cezaevinde şüpheli ölümüyle ilgili İran hükümetinden acil açıklama talep etti. İran Sinema Evi Kısa Film Enstitüsü sitesinde yayınladığı açıklamada “İran Sinema Evi üyelerine ve İran Kısa Film Topluluğu’na başsağlığı dileklerimizi sunarken yaşanan acı olayın şeffaf bir şekilde araştırılmasını talep ediyoruz” dedi.

İran filmi yasaklayamayınca sinemacıları yasakladı: Altın Ayı ödüllü yönetmene ‘memleket hapsi’