Türkiye'nin dört bir yanında devam eden kazılardan Anadolu'nun tarihi zenginliğini gözler önüne seren haberler gelmeye devam ediyor. Son buluntu Mardin Kızıltepe'den. 1600 yıllık Roma döneminden kalma villada figürlü mozaikler bulundu.

Her şey Mardin’in Kızıltepe ilçesinin merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bir alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarıyla başladı. Bölgeye gelen görevliler bölgenin mimari dokusunun tahrip edildiğini, alanda çok sayıda kaçak kazı çukuru olduğunu gördü. Alandaki kaçak çalışmanın tespitinin ardından 2 Ekim’den itibaren bölgede kurtarma kazıları başlatıldı. Mardin Müze Müdürü Abdulgani Tarkan başkanlığında uzman arkeolog ve sanat tarihçisi Volkan Bağlayıcı, Müze Uzmanı Arkeolog Mehmet Şan ve altı işçi, Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden de ekiplerin katılımıyla, kazılarda dikkat çekici bir buluntu ortaya çıkardı.

Mardin’deki mozaikler 100 metrekarelik bir alana yayılıyor

Devam eden arkeolojik kazıda Antik Roma’da merkezi bir yapı ve bu yapı etrafına yayılmış daha küçük ek yapıların oluşturduğu duvarlarla çevrili kırsal yerleşim yeri olan villa rustica’ya (çiftlik, kır evi) ait mozaik taban döşemeleri ortaya çıkarıldı. Buluntu 100 metrekarelik bir alana yayılıyor. Mozaiklerde balık pulu, yan yana dizilmiş üçgen, yatay ve dikey altıgen, birbirine bitişik sekizgen, kare içerisinde svastika (gamalı haç) motifleri, birbirine geçmeli kenarları yuvarlatılmış kare dizisinden oluşan kemer işi motifler, ağaç, su kuşu, ahtapot, balık, midye, fok, yılan balığı ve su bitkisi figürleri var.

Roma villasında deniz canlıları figürlü mozaikler ortaya çıkarıldı.

Mardin Müze Müdürü ve kazı başkanı Abdulgani Tarkan Kızıltepe ve Artuklu ilçeleri arasında bulunan ormanlık alanda Roma dönemine ait yerleşim yerinde kurtarma kazısı yürüttüklerini söyledi. O dönemde yönetici sınıfın kaldığı villanın kalıntılarının bulunduğunu belirten Tarkan şöyle dedi: “Ancak alan sadece kırsal villadan ibaret değil. Güney yamacında farklı mimari kalıntıların olduğu alanlar var. Yaşam alanlarının yanında nekropol alanı da mevcut. 5. ve 7. yüzyıl dönemine tarihlenen bir alan. Burası bölgeye hakim bir tepede yönetici sınıfa ait bir aile tarafından kullanılmış kırsal bir villa. Kırsal villanın çevresinde hizmetkarlara ayrılmış, askerlerin kaldığı küçük odalar da yer alıyor.”

Villanın tabanında yaklaşık 100 metrekare genişliğinde mozaiklerin ortaya çıkarıldığını anlatan Tarkan bunların erken Bizans-Geç Roma dönemine tarihlenen, üzerinde hayvan figürlerinin yoğunlukta işlendiği mozaikler olduğunu söyledi. Mozaiklerin bölgede daha önce gördüklerinin benzeri olduğunu söyleyen Tarkan “Ancak buradaki mozaiklerde hayvan figürlerinin yanında deniz canlıları da görüyoruz. Bu bölgede bir ilk. İlk defa Mardin bölgesinde yaptığımız kurtarma kazısında mozaiklerde deniz canlısına rastladık. Ahtapot, çeşitli türlere ait balık figürleri ve kuş olarak da balıkçıl. Mozaikler daha fazla tahrip olmaması için kaldırılacak. Onları müzede sergilemeyi amaçlıyoruz” dedi.

Laodikya’nın yeni gözdesi: 1910 yıllık çeşme ayağa kaldırıldı