Mario Levi'nin 'İstanbul Bir Masaldı' romanından ilham alan Hafıza sergisi ressam Songül Canerik'in resimleriyle İstanbul'un geçmişi ve bugünü arasında köprü kuruyor. Sergi Galeri Beylikdüzü'nde 10 Ocak'a dek ziyarete açık.

İstanbul metropol olsa da bu kadim şehirle adı yan yana anılan yazarlardan biriydi Mario Levi. Bu sene ocak ayında hayatını kaybeden Levi’nin kitaplarında İstanbul daima başroldeydi. Bunlardan belki de en özeli, yazarın 920’li yılların İstanbulu’nda başlayıp 60’lı yılların İstanbulu’nda bitirdiği, bir Yahudi ailesinin 1920-1980 yılları arasında İstanbul’da yaşadıklarını kaleme aldığı ‘İstanbul Bir Masaldı’ romanı.

2000 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü alan, okurlardan büyük ilgi gören roman şimdi bir sergiye ilham oldu. Ressam Songül Canerik’in Mario Levi’nin bu romanındaki karakterlerden ilhamla geçmiş ve bugünü buluşturduğu Hafıza sergisi kapılarını açtı.

Madam Estreya, Tuval üzerine yağlıboya, 70 x 80 cm, 2023.

Canerik’in tuvallerindeki karakterler yalnızca romanın kahramanları değil; İstanbul’un sokaklarında karşılaşabileceğimiz, şehrin belleğine kazınmış tanıdık simalarını görmek de mümkün orada. Bu karakterler sergideki resimlerde kimi zaman bir kapı komşusu, kimi zaman kalabalık bir yerde göz göz gelinen bir yabancı, kimi zaman da bakışlarıyla unutulmuş hatıraların kapılarını aralayan sessiz bir tanıdık olarak herkese bir şeyler söylemeyi amaçlıyor.

Levi 1999 yılında yayımlanan romanını şu sözlerle anlatmıştı: “İsteyen bildiklerini yeniden görmek için kitabın başındaki ‘sığırcıklar’ bölümünü okumakla yetinebilir… Başkalarını anlamak için bu çaba da yeterli olabilir. Ama kronolojik olarak baştan sona okuduğunuzda farklı bölümlerde herkes kendine farklı bir öykü de oluşturabilir.”

Hafıza 10 Ocak’a dek Galeri Beylikdüzü’nde ziyarete açık.

İzzet Keribar arşivinde alemler arası yolculuk