Oyunculuğunun yanı sıra yönettiği ‘Cesur Yürek’ ve ‘Tutku: Hz.İsa’nın Çilesi’yle büyük ilgi gören Mel Gibson bu kez yeni bir projesiyle gündemde. Gibson dün Akdeniz’in tarihte sık sık adı geçen adası Malta’daydı. Gibson’ın adayı sebeb-i ziyaretiyse yeni bir dizi projesi. Ülke basınında çıkan haberlere göre Mel Gibson Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip Büyük Malta Kuşatması’nı bir televizyon dizisi yapma hazırlığında.
Kanuni Sultan Süleyman döneminin en önemli olaylarından Büyük Malta Kuşatması Osmanlı tarihindeki büyük yenilgilerden biriydi. Uzun süren kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmış, Avrupalıların gözündeki “Yenilmez Osmanlı” imajını değiştirmeye başlamıştı. 1565’teki bu tarihi olayı televizyon dizisi yapmaya hazırlanan Mel Gibson Malta basınına verdiği demeçte projeye dair detayları anlattı.
Mel Gibson: ‘Çılgın bir hikâye’
Malta Başbakanı Robert Abela ile yaptığı görüşme sırasında soruları yanıtlayan Mel Gibson Movieweb.com sitesine “Malta Kuşatması hakkında bir TV dizisi üzerinde çalışıyorum, ki bu inanılmaz bir hikâye ve bunu çekecek tek bir yer var, Malta. Çünkü her şey burad, 700 şövalyenin Malta’yı Türklerin saldırısına karşı savunduğu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın 40.000 adam ve gemi gönderdiği bu kalelerde oldu. Ve vay be! Şövalyeler kazandı. Yani oldukça çılgın, harika bir hikâye” diye konuştu.
Halen ‘Tuktu: Hz. İsa’nın Çilesi’nin devam filmini çeken Mel Gibson yeni projede rol almayacağını ve sadece yapımcılığı üstleneceğini şu sözlerle anlattı: “İçinde olmak isterdim, ama zamanım olur mu bilmiyorum. Ama kesinlikle yapımcısı olmak istiyorum ve senaryo üstünde çok yetenekli bir yazarla çalıştım. Bunun harika bir hikaye olduğunu biliyorum.”
Akdeniz’de iki süper gücün savaşı
Lise ders kitaplarında anlatılan ama zaman içerisinde unutulan bu tarihi olayı Mel Gibson’ın yeni projesi hasebiyle Osmanlı ile Malta Şövalyeleri ve destekçileri İspanya arasındaki bu kanlı savaşı yeniden hatırlatmak istedik. Bunun için de başvurduğumuz isim Osmanlı-İspanya ilişkileri başta olmak üzere Akdeniz ve denizcilik tarihi konusunda uzman bir isim oldu.
‘Akdeniz’de Savaş’ kitabının yazarı Dr. H. Serdar Tabakoğlu, Osmanlı tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Büyük Malta Kuşatmasını şöyle anlatıyor: “1565 yılındaki Malta kuşatması 16. Yüzyılda Akdeniz’de Osmanlı-İspanya rekabeti çerçevesinde değerlendirilmelidir. Zira Malta ve burada üslenen St. Jean Şövalyeleri İspanya Kralı’nın himayesi altındadır. Kanuni döneminin son büyük deniz harekatı olan Malta seferi şövalyelerin osmanlı deniz ticaretine karşı korsanlık girişimlerine son vermek için planlanmıştır.
‘Mel Gibson Osmanlı tarihçilerine danışmalı’
Malta kuşatması sırasındaki en kritik askeri mesele hem Osmanlılar hem de İspanyollar için aynıydı: Filolarını ne pahasına olursa olsun korumak. Osmanlı tarafında Piyale Paşa her zaman önceliğinin donanmayı korumak olduğunu belirtmiş ve Kanuni Sultan Süleyman’ın emrettiği gibi donanma komutanları gereksiz risklerden kaçınmıştır. Bu politika Osmanlı kuşatmasını da etkiledi”
Projenin tarihsel gerçekliğe ne denli sadık kalacağı bu tip yapımlarda bir diğer merak konusu. H. Serdar Tabakoğlu bu kony hakkında da şunları söylüyor: “Projede şövalyelerin üniforma ve zırhları, silahları ile ilgili tasvirler rahatlıkla yapılabilir çünkü çok miktarda tarihi örnek var. Buna karşılık Osmanlı tarafının doğru tasvir edilmesi daha büyük bir çaba gerektirecektir. Bu bağlamda Osmanlı dünyası ile ilgili uzman tarihçilerden danışmanlık alınması oldukça önemlidir”
‘Osmanlı deniz gücüne indirilen ilk darbe’
H. Serdar Tabakoğlu, başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmayı şöyle değerlendirdi: “Kuşatma Osmanlılar için kritik bir başarısızlık olsa da, İstanbul’da ciddi bir endişe yaratmadı. Çünkü askeri kayıpları gidermek o dönem için değerli kadırga ve kalyonları değiştirmekten çok daha kolaydı. İspanyol deniz kaptan-ı deryası D. García de Toledo’ya göre Malta Kuşatması’nın sonuçsuz kalması, Osmanlı deniz gücüne indirilen ilk darbeydi. İspanyol donanması Osmanlı deniz kuvvetlerine karşı koyacak kadar güçlü olmasa da Osmanlı saldırısından önce Malta’yı ve Akdeniz’deki diğer İspanyol üslerini başarıyla korudu. Osmanlı ikmal hatlarını kesti ve adaya bir yardım ordusu çıkarmayı başardı.”
Büyük Malta Kuşatması’ndan sonuç alınmaması üzerine Kanuni Sultan Süleyman bir daha bu çapta büyük bir deniz harekâtına girişmemişti. Dr. H. Serdar Tabakoğlu: “Malta kuşatmasındaki Osmanlı başarısızlığı sadece ihmalin ve vezirler ve komutanlar arasındaki anlaşmazlıkların bir sonucu değildi. Kanuni Sultan Süleyman’ın son deniz harekâtının neden başarısız olduğunu anlamak için İspanya’nın bu başarılı yardım operasyonunu dikkatle değerlendirmeliyiz” dedi.