Metropolitan Sanat Müzesi tarihindeki en büyük yenileme çalışmasını tamamladı. Beş yıllık bir restorasyon çalışmasının ardından 14 ve 19. yüzyılda yapılmış Avrupa resimlerine adanmış 45 galeri yeniden ziyarete açılıyor.

Rembrandt, Caravaggio, Goya başta olmak üzere birçok sanatçının eserleri artık yeni bir düzenlemeyle ziyaret edilmeyi bekliyor. New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi beş yıllık bir restorasyon çalışmasının ardından yeniden kapılarını açıyor. Müze, 20 Kasım Pazartesi günü 14 ve 19. yüzyılda yapılmış Avrupa resimlerine adanmış 45 galeriyi yeniden açacak.

Müze, 1300’lerden 1800’lere kadar Avrupa’nın önde gelen sanatçılarının yer aldığı bölümü 130 bin metrekarelik alanı temizleme ve yeniden düzenleme kararı almıştı. Bu nedenle altı yüz 79 tablo, aralarında heykel, mobilya ve bir kılıcında olduğu yüz on iki eseri taşıma zorunda kaldı.

150 milyon dolarlık bütçe

Çalışma kapsamında 1939’da ilk kez inşa edilen ve en son 1952’de güncellenen 30 bin metrekarelik çatı penceresini değiştirildi. Kapılar kaydırıldı, çatıdaki 1.400 tavan penceresi yenilendi.Yenileme çalışmaları için 150 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Böylece müze tarihindeki en büyük yenileme çalışması yapılmış oldu. Müze, tüm bu çalışmaları yaparken galerilerin tamamını kapatmamayı başardı. Aşamalı olarak yenileme yapılacak bölümler ziyarete kapatıldı.

Yeni bir sergileme biçimi

Metropolitan Sanat Müzesi direktörü Max Hollein, yenileme çalışmaları sayesinde eserlerin yeni bir bağlamda sergileneceğini de duyurdu: “Bu geniş galeri alanının büyük bir heyecanla tekrar açılması, ziyaretçileri eski favorileriyle tekrar bir araya getirmeye ve yeni bir düzenle daha az bilinen sanat eserlerini keşfetmeye davet edecek. Tüm eserler yeniden tasarlanmış bir bağlam içinde birbiriyle diyalog halinde olacak.

Met’in internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre eskiden kronolojik bir sıra içinde sergilenen eserler, yenilenmeyle birlikte dünya çapında ünlü koleksiyonları diyaloglar ve tematik gruplamalar sunarak” sergileyecek. Galeriler, resmi olarak bugün(20 Kasım) yeniden açılıyor.

Müzeye tepki: Kunsthaus Zürih Nazi koleksiyonunu sergiliyor