New York Metropolitan Müzesi yasadışı olarak yağmalandığı belirlenen 16 antik sanat eserini Tayland ve Kamboçya'ya iade edecek. Müze heykelleri gönüllü olarak gönderiyor. Ayrıca iade edeceği kurumlarla işbirliğine de açık.

ABD’nin en önemli sanat kurumlarından Metropolitan Sanat Müzesi kalıcı koleksiyonundaki 16 heykelin 14’ünü Kamboçya’ya, ikisini de Tayland’a gönderdi. Dokuzuncu ve on dördüncü yüzyıllar arasında yapılan eserler New York Güney Bölgesi Başsavcısı’nın 2019’da ABD’de yasadışı antika satışıyla suçlanan ve 2020’de ölen satıcı Douglas Latchford ile bağlantıları nedeniyle inceleme altındaydı.

Geri gönderim haberini Metropolitan Sanat Müzesi ve bölge savcılığı duyurdu. Savcılar heykellerin müze yetkililerin isteği üzerine iade edildiğini açıkladı. Müze müdürü Max Hollein ise ayrı bir açıklamada müzenin  sanat eserleriyle ilgili soruları çözmek için yıllardır Kamboçya ve ABD Savcılığı ile özenle çalıştığını söyledi. Ortaya çıkan yeni bilgilerin heykellerin geri dönüşünü başlatmak gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Hollein müzenin Tayland ve Kamboçya’daki sanat kurumlarıyla işbirlikleri sürdürmeye kararlı olduğunu duyurdu.

Yedinci yüzyıla tarihlenen bir Buda heykeli başı da iade edilecek eserlerden biri.

Heykeller Angkor döneminde Khmer İmparatorluğu’nda hüküm süren ikili Budist ve Hindu dini sistemlerini temsil ediyor. Eserler Kamboçya ve Tayland’da önemli siyasi çalkantı dönemlerinde çalınmıştı. Hırsızlık 1960’ların ortalarından Kızıl Kmer rejiminin iktidarı elinde tuttuğu 1990’ların sonlarına kadar otuz yıllık bir iç savaş ve çekişme döneminde gerçekleşmişti.