Teknoloji devi Microsoft geleneksel yayıncılardan daha hızlı baskı yapmak amacıyla yeni bir kitap markası oluşturdu. Adını bir Intel mikroişlemcisinden alan 8080 Books teknoloji, bilim ve iş odaklı kitaplar yayınlayacak.

Yayıncılık dünyası kitapların geleceğini tartışabilir, ancak belli ki teknoloji devleri  kitaplara hâlâ inanıyor. Teknoloji şirketi Microsoft geleneksel yayınevlerinden daha hızlı baskı yapmayı hedefleyen yeni bir kitap markası oluşturdu.

Intel’in bir mikroişlemcisinden adını alan 8080 Books teknoloji, bilim ve iş dünyası odaklı kitaplar yayımlayacak. Şirketin açıklamasına göre marka “yayın sürecini hızlandırmayı, nihai taslakla kitabın piyasaya çıkışı arasındaki süreyi kısaltmayı” amaçlıyor.

Açıklamada “Teknoloji yayıncılık dışında hemen her sektörde hızı artırdı. Daha önemli fikirlerin ve tartışmaların şu an olduğundan daha hızlı yayılabileceğini biliyoruz. Çok hızlı yayılabilir mi? Elbette, bu zaten sıkça oluyor; ancak biz doğru dengeyi bulmayı hedefliyoruz” dendi.

Sam Schillace imzalı kitap.

8080 Books’un ilk eseri Microsoft’un baş teknoloji sorumlu yardımcısı Sam Schillace’ın yazdığı ‘No Prize for Pessimism’ oldu. Şu anda satışta olan kitap teknoloji ürünleri yaratırken iyimserliğin önemini ele alıyor. İkinci kitap ‘Platform Mindset’ ise Microsoft’ta daha önce teknik uzman ve kurumsal başkan yardımcısı olarak görev yapan Marcus Fontoura tarafından kaleme alındı ve bu yıl içinde yayımlanacak.

Yayınevi, yazar ve okuyucularının büyük kısmının “Microsoft’un mevcut, eski ve gelecekteki çalışanları” ile müşteriler, araştırmacılar ve politika yapıcılar olmasını bekliyor. Bununla birlikte şirket, sadece Microsoft çalışanlarına odaklanmayarak şirket dışından fikir ve zihinleri de öne çıkarmayı hedefliyor. Özellikle yeni ve alışılmışın dışında yazarlar ve düşünürlerle ilgilendiğini belirten yayınevi, şu anda isteğe bağlı dosya kabul etmiyor.

Gelirler kar amacı gütmeyen kurumlara

8080 Books ayrıca önemli eserleri yeniden yayımlamayı ve basımı tükenmiş ancak hala geçerliliğini koruyan kitapları tekrar okuyucuyla buluşturacak. Yayınevinin ilk odaklanacağı konular ise “teknoloji ve gelecek; iş süreçleri ve verimlilik; yasa, etik ve politika gibi toplumsal öncelikler” olacak.

8080 Books kitap yayıncılığını hızlandırmak ve demokratikleştirmek için teknolojiyle deneyler yapmayı planlıyor. Ayrıca “titiz” bir editoryal süreç oluşturmayı hedefliyor. Yayınevi yayıncılık profesyonellerinden yararlanmanın maliyetlerini karşılayacağını ve kalan gelirleri Microsoft Philanthropies aracılığıyla kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlayacağını duyurdu.

Doğan Kitap 25 yaşında: Çeyrek asırlık macerada 50 milyon kitap