Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi (RHM) envanterine önemli bir eser ekledi. Son dönemde hayatı ve eserleri hatırlanan Mihri Hanımın otoportresi müze koleksiyona satın alma yoluyla eklendi. Tablo daha önce kamusal alanda hiç sergilenmemişti.

Çağdaş resmin Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Mihri Hanım son yıllarda sergiler ve akademik çalışmalarla yeniden gündemde. Aralarında Mustafa Kemal Atatürk, Tevfik Fikret ve Papa XV. Benedictus’un da yer aldığı pek çok ismin portresini resmeden sanatçının birçok otoportresi de bulunuyor.

140×70 boyutlarındaki eserin 1909-1912 yılları arasına resmedildiği düşünülüyor.

Bu otoportrelerden bazıları Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Resim Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve MSGSÜ İstanbul Resim Heykel Müzesi koleksiyonunda bulunuyon. Şimdi ressamın bir otoportresi daha sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul’un kalbinin attığı İstiklal Caddesi’nde 29 Ekim’de kapılarını ziyaretçilerine açan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi (RHM) sanatçının bir otoportresini koleksiyonuna ekledi.

Mihri Hanımın otoportresi ilk kez sergilenecek

1886-1954 yılları arasında yaşayan Mihri Hanımın özel bir koleksiyondan satın alma yoluyla müze koleksiyonuna eklenen ‘Otoportre’ çalışması daha önce kamusal alanda hiç sergilenmedi. Mihri Hanım’ın malzeme olarak sıklıkla kullandığı karton üzerine pastel boya tekniği ile figüratif üslupta yapılmış olan 140×70 boyutlarındaki eserin, 1909-1912 yılları arasına yapılmış olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu “Türk resim tarihinde eşi bulunmaz bir yere sahip olan bir sanatçıyı, ‘Türk Resmini İzlemek’ adını koyduğumuz kalıcı sergimizde ziyaretçisi ile buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Otoportrenin müze koleksiyonuna katılması hakkında RHM Müdürü Canan Atlığ ise “Büyük boyutta figüratif bir otoportre yaparak kendini resmetmesi ve bunu yaparken ince bir tül ardından saçları ile makyajlı yüzünü göstermesi, bacağını öne atarak o zamanlar için cüretkâr denecek pozu, son derece şık ve dik duruşu ile boynunun açık olması ressamın o dönemki öncü kimliğinin de bir örneği olarak değerlendirilebilir” yorumunu yaptı.

Mihri Hanım’a ait ‘Otoportre’ bugün itibariyle RHM’nin kalıcı sergisi Türk Resmini İzlemek’teki yerini aldı. RHM, hafta içi pazartesi hariç 10.00 – 19.00, hafta sonu ise 12.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İstanbul Müzik Festivali’nden ‘kökler’e selam