Yaşayan en önemli protest sanatçılardan Ai Weiwei Ben Kimim başlıklı sergisiyle İtalya'da sanatseverlerle buluştu. Ancak yalnızca davetlilerin katılabildiği etkinlikte biri sanatçının 'Porselen Küp' eserine saldırarak kırdı.

Yaşayan en önemli protest sanatçılardan Ai Weiwei İtalya’da açılan Ben Kimim adlı sergiyle sanatseverlerin karşısında. Bolonya’daki Palazzo Fava’da ziyarete açılacak sergi için önce yalnızca bir grup insan ve basının katıldığı küçük gruba özel bir tören düzenlendi.

Ancak beklenmeyen bir şey oldu. Bu kadar özel bir davette olması pek beklenmez fakat biri heykeli şiddetle iterek kırdı ve ardından bir parçasını başının üstünde tuttu. Vandal saldırısına uğrayan eser mavi-beyaz ‘Porselen Küp’ adlı heykeldi.

Kırılmamış parçanın bir fotoğrafı eserin bir zamanlar durduğu yere yerleştirilecek.

Serginin küratörü Arturo Galansino saldırganın sanat dünyasında tanınan bir isim olduğunu söyledi. Galansino “Maalesef bu düşüncesiz hareketin sahibini yıllar içinde Floransa’daki çeşitli sergi ve kurumları ilgilendiren bir dizi rahatsız edici ve zarar verici olaydan tanıyorum” dedi. Bologna polisi yerel medyaya müzenin güvenliği tarafından durdurulduktan sonra 57 yaşında  Vaclav Pisvejc isimli Çek vatandaşının tutuklandığını söyledi. Gazeteye göre saldırgan “kültürel veya peyzaj varlıklarının tahribi, dağıtılması, bozulması, tahrif edilmesi, kirletilmesi ve yasadışı kullanımı” nedeniyle tutuklandı.

Pisvejc daha önce de sanatla ilgili vandallık eylemleri gerçekleştirmişti. 2018’de Floransa’da sanatçı Marina Abramović’e bir tabloyu kafasına vurarak saldırmış ve 2023’te Corriere’e göre bir ödül töreni sırasında vücuduna “Sansürlü” kelimesi çizilmiş halde çıplak şekilde Floransa’nın Piazza della Signoria’sındaki ünlü Herkül ve Cacus heykeline tırmanmıştı. Saldırganın yalnızca davetlilerin katılabildiği etkinlikte binaya nasıl girebildiği henüz bilinmiyor.

Eser müze hediyelik eşya dükkanı ve bilet ofisinin yakınındaki bir avluya yerleştirildi. Ai Weiwei eserine saldırı anlarını Instagram hesabından paylaştı. Müze sözcüsüne göre Ai Weiwei birilerinin zarar görmesinden endişelendi ve eserin kalıntılarının örtülüp kaldırılmasını istedi. Sergi 4 Mayıs’a kadar devam edecek.

Avusturya’da vandal saldırı: ‘Keşke gay olsaydın’ diyen pankartı yırttılar