Mısır’ın tarihi kenti Abidos’ta yer alan 2. Ramses Tapınağı’nda yapılan kazıda 2 binin üzerinde mumyalanmış koç başı bulundu. Keşfi yapan arkeolog, koç başları için “Adak kurbanı ya da 2. Ramses'in ölümünden sonraki bin yıl boyunca kutsanmaya devam ettiği olasılıklarını akla getiriyor” dedi.

Mısır’ın güneyindeki tarihi Abidos kentinde bulunan Firavun 2. Ramses Tapınağı’nda, 2 binin üzerinde mumyalanmış koç başı ile devasa bir yapının ortaya çıkarıldı.  Eski Mısır Krallığı’nın (MÖ 2686-2181) tarihi başkenti olan ve bugün Sohac kenti sınırları içinde yer alan Abidos’ta, 2. Ramses tarafından inşa ettirilen tapınakta, ABD ve Mısırlı arkeologların yürüttüğü çalışmalarda yeni keşiflere imza atıldı.

İki olasılık var

Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kazı çalışmaları sonucu Mısır’da Batlamyus Hanedanı (MÖ 332-30) dönemine tarihlenen 2 bini aşkın mumyalanmış koç başı bulunduğu ifade edildi. ABD arkeoloji ekibinin başkanı Samih İskender, bu kadar büyük miktarda mumyalanmış koç başının, “adak kurbanı olarak kullanılmış olmaları ya da 2. Ramses’in, ölümünden sonraki bin yıl boyunca kutsanmaya devam ettiği” şeklinde iki olasılığı akla getirdiğini söyledi.

İkinci keşif, büyük bir yapı bulundu

Keşifle birlikte tapınakta Altıncı Hanedan (MÖ 2345-1821) dönemine ait, farklı ve benzersiz bir mimari tasarımı olan büyük bir yapı ile tapınağı çevreleyen kuzey duvarının bazı kısımları da ortaya çıkarıldı. Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri ise keşfin , Abidos’taki 2. Ramses Tapınağı’nın tarihine dair önemli detayları ortaya çıkardığını vurguladı. Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı 2020’de de bu tapınakta, başka hayvanlara ait kemik ve iskelet parçalarına ulaşıldığını açıklamıştı.

Mısır’da Roma İmparatoru Claudius’u temsil ettiği düşünülen bir sfenks bulundu