Claude Monet'nin çok sevilen 'Nilüfer' serisinden bir tablo Hong Kong'da satışa çıkıyor. Christie's'de düzenlenecek müzayedede tablonun 25 ilâ 35 milyon dolar arası bir bedelle satılması bekleniyor.

Empresyonist resmin öncülerinden Claude Monet’nin 19. yüzyılın sonlarında yaptığı ‘Nilüfer’ serisi, ressamın en sevilen çalışmaları arasında. Öyle ki geçen ay olimpiyat meşalesinin yükseldiği Paris’teki Tuileries Bahçesi’nin içindeki L’Orangerie Müzesi bu serinin dört devasa tablosuna evsahipliği yapıyor. Hatta müzenin varoluş nedeni de bir nevi bu tablolar. Serinin farklı boyutlarda toplam sekiz tablosu bulunuyor. Farklı müzelerde sergilenenlerinin yanı sıra bir tanesi de özel koleksiyonda yer alıyor.

Monet’in ‘Nilüfer’lerine evsahipliği yapan Paris’teki L’Orangerie Müzesi.

Christie’s Hong Kong 125 yıl önce yapılan ‘Nilüfer’ tablosu ilk kez bir müzayedede satışa çıkıyor. Los Angeles Museum of Art, Kagoshima Sanat Müzesi ve Roma’daki Galleria Nazionale d’Arte Moderna ile birlikte Paris’te sergilenen toplam yedi tablo dışında uzun yıllar Monet ailesinin özel koleksiyonunda yer alan tablo için biçilen bedel en az 25 milyon dolar. Ancak uzmanlar tablonun 35 milyon dolara da satılabileceği görüşünde.

Christie’s’in Uzak Doğu’daki ilk merkezi

Hong Kong’daki Christie’s’in direktörü Cristian Albu yaptığı açıklamada, “Monet’nin öncü ilk Nilüferler serisinden geriye kalan ve halen özel bir koleksiyonda bulunan birkaç nadir eserden biri olan bu tablo, gerçek bir tekil hazine” dedi. Christie’s, 50 bin metrekarelik yeni bölgesel merkezini, eylül ayının 26 ve 27’sindeki satışlardan önce 20 Eylül’de halka açacak. Yeni satış odası, ofisler, galeriler ve müşteri merkezi, Hong Kong’un merkezinde Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan yeni bir ofis kulesi olan The Henderson’ın 6 ila 9. katlarını kaplayacak.

Tarihçi Fernand Braudel soruyor: Fransa nedir, kim bu Fransızlar?