The Smiths macerasının ardından kariyerine solo çalışmalarıyla devam eden Morrissey 2004’te en sevilen albümlerinden birini yayınlamıştı. İngiliz müzisyenin ‘You are the Quarry’ adını taşıyan albümündeki ‘Irish Blood, English Heart’ yıllar sonra yeniden gündemde. Politik görüşleri sık sık gündeme gelen Manchester doğumlu müzisyenin şarkısı İngiltere’nin dört bir yanındaki ırkçı eylemlerde söyleniyor.

“Bir zamanın hayalini kuruyorum / İngiliz olmak yasakçı olmak değil / Bayrağın yanında durmak utanç verici değil / Irkçı ya da taraflı olmak da.” 22 Mayıs 1952’de doğan Steven Patrick Morrissey ‘Irish Blood, English Heart’ta böyle diyordu. Manchester’da dünyaya gelse de İrlanda kökenli bir Katolik’ti. Bu ikilem hem çocukluk yıllarına hem de sonrasında sanat yaşamına etki edecekti. Kraliyet ailesine karşı olduğunu belirten Morrissey kendisini İngiltere’yi çok seven bir Katolik olarak tanımlıyor. Ülkesinin AB’den ayrılması gerektiğini de savunan müzisyenin Los Angeles ve Roma gibi farklı kentlerde yaşamışlığı var.

Belfast’ta Katoliklerle Protestanlar bir arada

Kariyeri boyuncu İngiltere’de pek çok kesimden tepki görüp farklı kesimlerden de destek alan Morrissey’in 2004 tarihli şarkısını yeniden gündeme taşıyan olaylar İngiltere’nin dört bir yanına yayılmış durumda. Irkçılarla göçmenleri karşı karşıya getiren olaylarda tansiyon bir türlü düşmezken İngiliz medyası da şarkının anlamını tartışıyor. Genel kanı ırkçı eylemcilerin yürüyüşlerinde seslendirdiği şarkının manasının saptırıldığı yönünde. Son olarak Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta Katolik ve Protestanların bir arada yürürken söylediği şarkının böyle kullanılmasına itirazlar var.

The Guardian’da yer alan makale”Irish Blood, English Heart’ şarkısı aşırı sağcı bir marş değil görüşünü savunarak, Morrissey’in şarkısının bu imajından kurtarılması gerektiğini savundu. Şarkının olaylar esnasında kullanılmasına karşılık Morrissey’den şu ana kadar açıklama gelmedi. Hem medya hem toplumla sınırlı iletişimi olan 65 yaşındaki müzisyenin bu konuda konuşup konuşmayacağı ve görüşleri merak ediliyor.

Aziz Öfke James Hetfield 61 yaşında