Sotheby's'de işler yolunda gitmiyor. Financial Times'ın haberine göre Abu Dabi varlık fonundan gelecek finansmana rağman müzayede devinin durumu pek parlak değil. Üstelik rakibi Christie's de benzer bir kader yaşıyor.

Sotheby’s’in yaşadığı mali sıkıntıların boyutları Financial Times’ın bir haberinde ortaya çıktı. Habere göre müzayede evinin temel kazancı 2024 yılının ilk yarısında yüzde 88 gibi büyük bir oranda düştü. Haber satışlardaki düşüş, personel kesintileri ve galeri kapanışlarının damgasını vurduğu daha geniş bir sanat piyasası çöküşünün ortasında geldi.

Financial Times’ın haberine göre Sotheby’s Abu Dhabi’nin varlık fonu ADQ tarafından yapılacak büyük bir yatırım öncesinde kredi verenlere gönderdiği raporda faiz, vergi ve amortisman öncesi kârında yüzde 88 düşüş olduğunu ve bunun 18.1 milyon dolara tekabül ettiğini açıkladı. Sotheby’s veriler hakkında açıklama yapmaya yanaşmadı.

Christie’s de kader ortağı

Haziran ayında Sotheby’s 1.8 milyar dolardan fazla net uzun vadeli borç bildirdi. FT’ye göre Abu Dabili ADQ’nun yatırımıyla sağlanan 1 milyar dolarlık sermayenin bir kısmını (700 milyon dolar) uzun vadeli borç ödemesi için kullanacak. ADQ ile yapılan anlaşmanın 2024’ün son çeyreğine kadar tamamlanması bekleniyor. Haberde yer alan kazanç raporunda Sotheby’nin 2024’ün ilk yarısında müzayede satışlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha az dramatik ancak yine de önemli seviyeleri işaret eden yüzde 25’lik bir düşüş olduğu da ortaya çıktı. Bu rakibi Christie’s’in temmuz ayında açık artırma satışlarında bildirdiği yıllık yüzde 22’lik düşüşle aynı doğrultuda.

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı