Müzik Radarı bu hafta sonu yoğun bir mesaiye sahip. The Rolling Stones, U2, Ed Sheeran, Zerrin Özer, Soft Analog bu haftaki konuklarımız. En güncel şarkılar da Spotify'daki Müzik Radarı dinleme listesinde yerini aldı.

Müzik Radarı serimiz başladığından bu yana müziğin efsaneleri bizleri sevindirmeye devam etti. Mayıs ayında Metallica ve Depeche Mode yeni albümlerini yayınlarken sonraki aylarda pek çok müzisyen yaz aylarını sonbaharda yayınlayacakları yeni albümleri için aperatif mahiyeti taşıyan teklilerini yayınladı. Bu ay, 18 yıllık bir aranın ardından yeni albümlerini çıkaracaklarını duyuran The Rolling Stones, aperatiften sonra bu kez de bir ara sıcak yayınladı. Hem de ne ara sıcak!

Müzik Radarı’nın yoğun mesaisi

20 Ekim’de çıkacak albümün ikinci teklisi ‘Sweet Sounds of Heaven’ cuma günü çıktı. Üstelik şarkıda iki iddialı ses de vokalleriyle yer alıyor. Yılların eskitemediği sesiyle Stevie Wonder ve 2000’li yılların en büyük yıldızlarından Lady Gaga şarkıda Mick Jagger’a eşlik etti. Grubun geçen ay yayınladığı ‘Angry’nin aksine daha sakin bir yapıda olan ‘Sweet Sounds of Heaven’da piyano ve blues tonları da dikkat çekiyor. “Tam da bu mevsim geçişinde Müzik Radarı’nn favorisi olacak bir şarkı ortaya çıktı” diyebiliriz.

Müzik Radarı’na bu hafta takılan bir diğer efsane ise U2 oldu. Las Vegas’ta kapılarını açan dev konser mekânı Sphere’de iki ay boyunca 1991 çıkışlı ‘Achtung Baby’ albümü şerefine turne yapacak olan İrlandalı topluluk bir de tekli yayınladı. 10Haber okurları tekliye dair detaylı yazıyı dün okuma fırsatı bulmuştu. 1970’lerin punk atmosferinden izler taşıyan ‘Atomic City’ aynı zamanda grubun hayranı olduğu Blondie grubundan da izler taşıyor. Şarkının nakaratı, Blondie’nin 1980 çıkışlı klasiği ‘Call Me’nin melodisine sahip. ‘Atomic City’ hakkında konuşan grubun solisti Bono, şarkının hayranlarına bir armağan olduğunu ve onlara ithaf ettiklerini belirtti.

Mayıs ayında ‘Subtract’ adlı altıncı stüdyo albümünü yayınlayan Ed Sheeran, yaşadığı zor günlerden epey ilham almışa benziyor. Üzerinden altı ay geçtikten sonra İngiliz müzisyen yeni albümü ‘Autumn Variations’ı hayranlarıyla buluşturdu. Yedinci stüdyo albümü olma özelliği taşıyan bu çalışma, tıpkı ‘Subtract’ gibi karanlık bir atmosfere sahip. Bu, aslında sanatçının artık herkesin aşina olduğu müzikal tavrına da dönüşmüş durumda. 32 yaşındaki sanatçı, son dönemde bu alışılmışın dışına pek çıkmıyor. Çıkalı daha birkaç gün olan albümde ‘Magical’ ve ‘American Town’ dinleme rakamlarıyla öne çıkan şarkılar oldu.

Şimdi Kapıkule’nin beri tarafına, ülkemizdeki gelişmelere bir göz atalım. Zerrin Özer, bir süredir sosyal medyanın her yerinde. Instagram ve TikTok’ta ‘Basit Numaralar’ adlı şarkısı viral olan Özer, elbette Müzik Radarı’na takıldı. 1990’ların en sevilen şarkılarından biri olan ‘Kıyamam’dan yıllar sonra yine çok dikkat çeken bir şarkıya imza atan müzisyen, kendi tarzını, günümüzün sesleriyle harmanladı. Üstelik bunu çok cesur bir tavırla yaptı. 2023’ün gerçeklerine uygun bir şarkıya imza atan Zerrin Özer, bu tercihinin meyvalarını da listelerin bir numarasına yerleşerek topluyor.

Tarzları ile büyük bir hayran kitlesi yaratmayı başaran alternatif pop ikilisi Soft Analog, 20 Ekim tarihinde yayımlayacakları ‘’Dans İllüzyon’’ adlı ilk konsept albümleri öncesi, projenin son teklisi ‘’Beni Saran Bi’ Boşluk’’u hayranlarının beğenisine sundu. Müzik Radarı’na geçen yıl Salon İKSV’de verdikleri konserle giren ikili sahip oldukları synthwave, disco ve dream pop sesleriyle ortaya başarılı bir karışım çıkarmış durumda. 2019 yılında Ankara’da İdil Tavşanlı ve Ömer Çelik tarafından kurulan Soft Analog kısa sürede konserlerindeki performanslarıyla da haklı bir üne kavuştu.

Müzik Radarı’na takılan yenilerin yanı sıra bahsettiğimiz isimlerin konuyla ilintili şarkılarını da her hafta güncellediğimiz Spotify dinleme listemize ekledik. Şimdiden güzel bir hafta sonu dileriz.

Göbeklitepe kazılarında büyük keşif: En eski boyalı heykel bulundu