Robbie Robertson 80 yaşında hayatını kaybetti. Kanadalı müzisyenin ölüm nedeni açıklanmazken başta Martin Scorsese olmak üzere çok sayıda isim, taziye mesajları yayınladı. The Band grubuyla büyük şöhret kazanan Robertson, Scorsese'nin pek çok filminin müziğine de imza atmşıştı.

Kanadalı müzisyen Robbie Robertson 80 yaşında hayatını kaybetti. The Band grubuyla bir döneme damga vuran sanatçının ölüm haberini menajeri duyurdu. Kanadalı müzisyenin ölüm nedenine dair bir bilgi paylaşılmazken eşi, çocukları ve torunlarının yanın olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Robbie öldüğü sırada eşi Janet, eski eşi Dominique, çocukları Alexandra, Sebastian, Delphine ve Delphine’in eşi Kenny’nin yanı sıra beş torununun da aralarında bulunduğu ailesiyle yanındaydı” denildi.

1943 yılında Jamie Royal Robertson adıyla Kanada’nın Toronto kentinde dünyaya gelen müzisyen, sanat hayatına The Hawks grubuyla genç yaşında adım atmıştı. Bir dönem Bob Dylan’ın turnelerinde de yer alan müzisyen sanatçının albüm kayıtlarında da çalmıştı. Bu süreçte The Hawks grubu isim değişikliği yaparak The Band olarak tanınmaya başladı. Bu isim altında 1968’de Elton John ve Eric Clapton’dan The Beatles’a kadar herkesi etkileyen köklü bir sound içeren ilk albümleri ‘Music from Big Pink’i yayınladılar.

Robbie Robertson, The Band’in gitaristi olmasının yanı sıra grubu öne kazandıran şarkılara da imza atmıştı. Grubun ‘The Weight’, ‘Up on Cripple Creek’ ve ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ gibi klasiklerinin altında müzisyenin imzası bulunuyor. 1970’lerde grup içi tartışmalar ve o dönemin rock topluluklarının neredeyse kaçınılmaz sorunu haline gelen madde bağımlılığı nedeniyle The Band dağılır. Grubun son konseri Martin Scorsese imzalı ‘The Last Waltz’ belgeseliyle ölümsüzleşirken ikili arasında da büyük bir dostluk başlar.

Scorsese’nin son filminin müzikleri de Robbie Robertson’a ait

İkili arasında bu dostluk, ünlü yönetmen Martin Scorsese’nin pek çok filminde Robbie Robertson’ın müziklerine imza atmasıyla taçlanır. Aralarında ‘Raging Bull’, ‘The King of Comedy’, ‘Casino”, ‘Köstebek’, ‘Para Avcısı’  ve ‘The Irishman’ gibi filmlerin müziklerinin pek çok yapımın müziklerinde pay sahibi olan Kanadalı müzisyen bu süreçte solo çalışmalarına da devam etmiştir. Önceki gün hayatını kaybeden müzisyen kısa bir süre önce Martin Scorsese’nin yakında gösterime girecek olan ‘Killers of the Flower Moon’ filminin müzik çalışmalarını tamamlamıştı.

Solo kariyeri boyunca Robbie Robertson altı stüdyo albüm yayıünladı. Kendi adını taşıyan 1987 tarihli ilk albümünde Peter Gabriel ve U2’nun solisti Bono da yer alıyordu. Albümde müzisyenin en sevilen şarkılarından biri olan ‘Somewhere Down the Crazy River’ adlı rock hiti de yer alıyordu. Kanadalı müzisyen ve The Band 1989’da  Juno Hall of Fame’e ve 1994’te Rock and Roll Hall of Fame’e kabul edildi.

Türkiye, isyanının ve efkarının sesini kaybetti: Erkin Baba bu dünyadan göçtü