Londra'daki National Gallery'de sergilenen Picasso tablosunun üstü Gazzeli bir anneyle oğlunun fotoğrafıyla kapatıldı. Eylemi gerçekleştiren iki aktivist tutuklanırken eylemcilerden birinin 21 yaşındaki bir Yahudi öğrenci olduğu ortaya çıktı.

Londra’nın Trafalgar Meydanı’ndaki National Gallery, dünyanın en önemli müzelerinden biri. Müzeyi önemli kılan sahip olduğu iddialı koleksiyonu. Turner, Canaletto, Rembrandt, Monet, Van Gogh gibi ressamlaron eserlerine ev sahipliği yapan müzede sergilenen serlerden biri de bir Picasso tablosu. İspanyol ressamın imzasını taşıyan tablonun protestocular tarafından kısa bir süreliğine Gazzeli bir anne ve çocuğun fotoğrafıyla kapatıldı. Gazze’de yaşanan katliamlara dikkat çekmek için yapılan eylemin ardından iki kişi tutuklandı.

İsrail’e yönelik ambargo talebi

Olay 9 Ekim günü saat 12’den kısa bir süre önce, Youth Demand adlı kampanya grubunun iki destekçisinin galerideki 43 numaralı odaya girerek Picasso’nun ‘Annelik’ (La Maternité) tablosunun üzerine bu resmi yerleştirmesiyle meydana geldi.

The London Standard tarafından paylaşılan görüntülere, İngiltere’nin İsrail’e çift yönlü silah ambargosu uygulaması çağrısında bulunan grubun bir üyesinin, güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alındığı anlar yansıdı. Bir başka aktivist de tablonun altında otururken ve galerinin zeminine kırmızı boya dökerken görüntülendi. National Gallery sözcüsü  yaptığı açıklamada Picasso tablosunun zarar görmediğini açıkladı.

Eylemcilerden biri Yahudi

Picasso’nun eserinin kapağında kullanılan fotoğraf Filistinli gazeteci Ali Jadallah tarafından çekildi ve enkaz altında kalmış, sıkıntılı ve kanlar içinde bir çifti gösteriyor. Fotoğrafın alt yazısı şöyle: “İsrail hava saldırıları on ikinci gününde de devam ederken, bir anne Gazze’deki El-Şifa Hastanesi’nde İsrail saldırısı sonrasında yaralanan çocuğunu tutuyor.”

Protestoya katılan 21 yaşındaki öğrenci Malachi Rosenfeld de şunları söyledi: “Eylem yapıyorum çünkü bir Yahudi olarak Gazze’de işlenen soykırımı dile getirmenin benim görevim olduğunu düşünüyorum. Dünyanın bunun Yahudi adına yapılmadığını bilmesini istiyorum ve özgür bir Filistin görmek istiyorum.”

Roger Waters bildiğimiz gibi: Bu kez Londra’dan Filistin’e destek verdi

İsrail’e ‘Soykırımcı’ diyenlere Dua Lipa da katıldı