Refik Anadol'un Gaziantep'te açılan Rumi Dreams sergisini 15 günde 20 bin kişi gördü. Anadol'un sergisi Mevlâna Arşivleri’nden alınan belgelerin yapay zeka ile işlenip ışık ve hareketten oluşan bir gösteriden oluşuyor.

Art Review tarafından 2023’ün en etkili 100 sanatçısından biri seçilen Refik Anadol, eserleriyle dünyanın dört bir yanında. Dijital eseri MoMA New York’un kalıcı koleksiyonuna katılan sanatçı olan Anadol’un Gaziantep’te açılan Rumi Dreams başlıklı sergisini 20 bin kişi ziyaret etti. Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde açık olan sergi, Mevlâna Arşivleri’nden yapay zekâ tabanlı bir ışık ve hareket gösterisinden oluşuyor. 20 Aralık’ta ziyarete açılan sergi 31 Ocak’a kadar devam edecek.

Rumi Dreams sergisinde 19 farklı dilde Mesnevi nüshaları, 180 binden fazla tekke resimleri, eski kitap sayfaları, belgeler ile tasavvuf müziği ve icra kayıtlarını kullanan Refik Anadol, Mevlana’nın dünya görüşünün simgesi olan veri setini makine öğrenme algoritmalarıyla birlikte işliyor. Sergide verilerden ortaya çıkan görüntüleri sanatseverler ilgiyle izlerken bu farklı deneyimi üç hafta daha gözlemleyebilecekler.

Bir büyük onur daha: Refik Anadol çağdaş sanatın en etkili 100 isminden biri seçildi