New York'un en önemli sanat merkezlerinden Metropolitan Müzesi, pandemi nedeniyle kaybettiği ziyaretçilerini geri kazanıyor. ABD'li ziyaretçilerin ilgisinden memnun olan müze, daha fazla yabancının ilgisini çekme derdinde.

Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine evsahipliği yapan Metropolitan Müzesi, pandemi öncesi ziyaretçi sayısını nihayet geçti. Kurumun 24 Temmuz’da yaptığı resmi açıklamada iki dikkat çekici veri var. İlki ABD’lilerin Metropolitan Müzesi’ne pandemi öncesine göre çok daha fazla ilgi gösterdiği; diğeriyse turistlerin müzeye olan ilgisininin düştüğü. New York Eyaleti Sayıştayı’nın son raporu, şehre yurt dışından gelen ziyaretçilerin 2020’ye göre neredeyse %14 azaldığını gösteriyor. Bu da müzeye gelen yabancı ziyaretçi sayısının neden düştüğüne dair açıklayıcı bir veri.

Metropolitan Müzesi, 2019 yılında 30 Haziran’da sona eren 2023-24 mali yılında 5,5 milyon ziyaretçinin görkemli kapılarından geçmesine tanıklık etti. Harlem Rönesansı ve Transatlantik Modernizm sergisi 430.000’den fazla bilet sattı. Müzenin direktörü Max Hollein The New York Times’a verdiği demeçte “Açıkça geri döndük. Görmek istediğimiz düzeyde bir toplam katılımımız var” dedi.

Kasımda Mısır’a Uçuş

Kasım ayında Metropolitan Müzesi’nde Mısır’a Uçuş başlıklı büyük bir sergi açılacak: Siyah Sanatçılar ve Antik Mısır: 1976-Şimdi başlıklı sergide Mısır ikonografisinin siyah sanatına nasıl ilham verdiği vurgulanacak. Sergide aralarında Barbara Chase-Riboud, Jean-Michel Basquiat ve Rashid Johnson’ın da bulunduğu 100’den fazla sanatçının 200 eseri yer alacak.

Küratör Akili Tommasino The New York Times’a verdiği demeçte, “Umuyorum ki bu sergi, daha önce kurumun kendilerine açık olduğunun farkında olmayan insanları Metropolitan’a çekecektir. Bu serginin malzeme genişliği açısından herkes için bir şeyler içereceğini söyleyebilirim” dedi.

Tarihi alanları 14 milyon kişi gezdi: Efes zirvede