Yıllar önce Radikal gazetesinde çıkan bir haber, günümüzün önemli yönetmenlerinden Pelin Esmer’i harekete geçirmişti. Haberde Toros dağlarındaki Arslanlıköy’de gündelik işlerinin boğuculuğundan sıkılan dokuz kadının yaşantılarına bir renk katmak için sahneledikleri tiyatro gösterisi yer alıyordu. Dokuz kadın kendi hikâyelerini köy meydanında bir tiyatro oyununa dönüştürmüştü. Okuduğu bu haberden etkilenen Pelin Esmer, Mersin’deki Arslanlıköy’e gidip, bu insanların hikâyesini ‘Oyun’ adlı belgeseliyle beyaz perdeye taşımış ve çok sayıda ödül almıştı. 2005 yılında Mersin’deki bu hikâyenin bir benzeri şimdi de Ordu’da haber oldu.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sahnede
Yolları tiyatro salonunda kesişen esnaf, hemşire, hasta kabul sekreteri ve postane memuru gibi farklı meslek gruplarından yedi kadın, şimdi Ordu’da oyun sahnelemeye hazırlanıyor. Eğitmen Dilek Aktaş Tursun yönetiminde yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkları ‘Tuvalet Fırçası’ isimli oyunlarını tiyatroseverlerle buluşturacak. Yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sahneye çıkma hazırlığı yapıyor. Oyun, işaret dili eğitmeni aracılığıyla işitme engelli izleyicilere de aktarılacak. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü mezunu ve tiyatro eğitmeni Dilek Aktaş Tursun, provalar sırasında yaptığı açıklamada oyunla ilgili bütün işin kadınların elinden çıktığını belirten Tursun, trajikomik oyunda dertlerini kısa, öz ve net şekilde anlattıklarını ifade etti.
Ordu’da farkındalık yaratıyorlar
Ordu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görevli bilgisayar operatörü Sebile Çakır gündüz hastanede yoğun çalıştığını, stres atma anlamında tiyatronun kendisine çok iyi geldiğini söyledi. Arkadaşlarıyla aralarında güzel bir sinerji oluştuğunu vurgulayan Çakır, kadınların bir araya geldiği oyunu 25 Kasım’da sahneleyecek olmalarından duyduğu mutluluğu vurguladı. Postanede memur olan Emel Yaşar Ettin ise iş dışında kendilerine tiyatroyla vakit ayırdıklarını, bir şeyleri başarmanın güzel olduğunu ifade etti. Tiyatroya daha önce seyirci olarak geldiğine dikkati çekti. Giyim üzerine iş yeri bulunan Nihal Ulu ise izleyici olduğu oyun sonrası sohbet ettikleri esnada bu oyunla ilgili fikrin ortaya çıktığını söyledi. Son olarak da işaret dili eğitmeni Büşra Atıcı Patlar, diğer oyuncular gibi sahneye önce izleyici olarak geldiğini belirterek, farkındalık oluşturmak amacıyla işaret diliyle oyunu aktaracağını söyledi.
Kim bilir belki de 10Haber’deki bu haberi gören başka bir yönetmen, Ordulu kadın tiyatrocuların izini sürüp hikâyelerini beyazperdeye taşır.