Yedi yıl önce Fransız yapımı bir dizide canlandırdığı karakter nedeniyle sosyal medyada lince uğrayan Melisa Sözen'e Oyuncu Sendikası'ndan destek geldi. Yapılan açıklamada "dijital zorbalığın asla kabul edilemeyeceği" vurgulandı.

2017’de yayımlanan Fransız dizisinde IŞİD’e karşı savaşan ajan rolü nedeniyle hedef gösterilen Melisa Sözen’e Oyuncu Sendikası’ndan destek açıklaması geldi. Dizinin üçüncü sezonunda Rojava’da IŞİD’e karşı savaşan YPG’lilerin arasındaki ajan Esrin karakterini canlandıran Melisa Sözen’in dizideki sahneleri ve fotoğrafları sosyal medyada yeniden paylaşılmaya başlandı. Oyuncu canlandırdığı rol nedeniyle hedef gösterilmişti.

‘Dijital zorbalık kabul edilemez’

Oyuncu Sendikası tarafından yapılan açıklamada Melisa Sözen’e yapılan dijital zorbalığı kabul etmiyoruz denildi. Açıklamanın tamamı şöyle: “Oyuncular Sendikası olarak, meslektaşımız Melisa Sözen’e yapılan dijital zorbalığın asla kabul edilemeyeceğini kamuoyuna duyururuz. Oyuncuların yaptığı şey, kendilerine verilen bir rolü oynamak, izleyicinin duygularına hitap eden hikayeler iletmek, hayatı resmetmektir. Yaşanmış gerçeklerden de yola çıksa, tamamen kurgu da olsa, insanlığın karmaşık yolculuğunun milyonlarca katmanı üzerine kurulan bu hikayeler, izleyiciyi eğlendirmek, eğitmek ve onlarda farkındalık ya da empati yaratmak üzere aktarılır.

Oyuncuların amaçladıkları, eğitimini aldıkları şey, bir karakteri canlandırmaktır. Hayatlarını kazanmak için yaptıkları şey budur. İşleri budur. Ancak bir kahramanı ya da kötücül bir karakteri canlandırmaları onları ne biri, ne de diğeri yapmaz. Kimi canlandırırlarsa canlandırsınlar, onlar her kimlerse o olmaya devam ederler.

Eğer gerçek kurmacaya, kurmaca da gerçeğe dönüştürülürse, sonuçta ortada kalan ve ağır bedeller ödemek zorunda kalan oyuncular olur. Sosyal medya ve kamu, oyuncuları canlandırdıkları rollerle özdeşleştirme yönündeki gerçek dışı dürtüye karşı koymalıdır, sektör ise yalnızca temel işiyle ilgilenip, oyuncuların ifade özgürlükleri ve kişisel mesleki ideallerine müdahale etmemelidir. Günümüzde Türkiye’ nin kültürel ve ekonomik ihracatında önemli bir yer tutan oyuncuların bu ve benzeri durumlarda kalmasını önlemek sadece kamuoyunun değil kamu otoritelerinin de görevidir”

Fransa’nın en popüler polisiye dizisiydi

Canlandırdığı karakter nedeniyle hedef gösterilmesi hakkında açıklama yapan Melisa Sözen “Söz konusu dizi gizli saklı bir iş değil. 2015 çıkışlı, Fransa’nın en ünlü polisiye dizisi” dedi ve devam etti: “En anlaşılır haliyle: Bir; söz konusu dizi gizli saklı bir iş değil. 2015 çıkışlı, Fransa’nın en ünlü polisiye dizisi. İki, dizinin benim oynadığım sezonu 2017 yılında yayınlandı. Deaş’la (IŞID) savaşan çift taraflı bir ajanı canlandırdım. Üç; dizide herhangi bir terör örgütünün övgüsü yok. Olsaydı geçen yedi yıl içinde zaten çoktan duymuş olurdunuz” demişti.

Yedi yıl önceki rolü nedeniyle hedef gösterilen Melisa Sözen tepkili: Linç kültürünün parçası olmayın