Özkan Uğur için Fuat Güner “Özkan, bizim kınalı kuzumuz, gruba geldiğinde yanakları pembe pembeydi. Onun gibi bir yetenek zor bulunur. Mazhar ile aramızdaki dengeyi sağlayan adam odur” demişti.
Mazhar Alanson ile Fuat Güner’ın Kaygısızlar’ı kurduğu ve gurubun ufak ufak palazlandığı yıllarda, Özkan Uğur daha 17 yaşındaydı. ‘Atomikler’ adlı amatör bir grubu vardı ama Uğur’un hayali, bir gün Kaygısızlar gurubunda çalmaktı. 1970’te Kaygısızlar’ın davulcusu Ali Serdar, Özkan adlı al yanaklı, sevimli gençle tanıştırdı Fuat ve Mazhar’ı. Basgitar çalıyordu. Kaygısızlar’ın prova yaptığı Kızıltoprak’taki sokakta oturuyordu. O gün birlikte çaldılar Mazhar, Fuat ve Özkan. MFÖ’nün gayri resmi hikayesi de böylece başladı.
Dün, MFÖ ‘kınalı kuzusu’nu, Türkiye ise mütevazı starını kaybetti. Hastaydı Özkan Uğur ama daha önce yaptığı gibi hastalığı yeneceğini düşünüyordu herkes. Ama olmadı, Özkan Uğur ‘ele güne kaşı yapayalnız’ bırakıp gitti, hem MFÖ’yü ve MFÖ’nün şarkılarıyla büyüyen Türkiye’deki birkaç kuşağı hem de dizi ve filmlerde onu keyifle izleyenleri.
Son görevimiz 11 Temmuz Salı günü
Şimdi onu kaybedenler son görev için 11 Temmuz Salı günü Taksim’e gelecek. Önce saat 11.00’de AKM’de tören düzenlenecek. Sonra da öğle vaktinde Taksim Camisi’nde kılınacak cenaze namazına müteakip, Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek Uğur. Herhalde kitlesel bir cenaze törenine tanıklık edeceğiz. Çünkü Özkan Uğur, şarkılarıyla, canlandırdığı karakterlerle ve duruşuyla bu coğrafyada herkesin hayatına dokunmuş, Türkiye paydasında bizi buluşturan nadir insanlardan biriydi.
17 Ekim 1953’te İstanbul’da, Şehir Hatları’nda çarkçıbaşı olarak çalışan Hurşit Bey ile Nahide Hanım’ın beşinci çocuğu olarak doğmuştu Özkan Uğur. Mahalle mektebi Reşat Nuri Güntekin İlkokulu’nda okurken mandolin aracılığı ile müzikle tanışmıştı. Abisinin Hollanda’dan getirdiği gitarla da adeta içindeki yeteneği ilmik ilmik işlemeye başlamıştı. Konservatuvara gitmek istiyordu. Ama ailesinden bir türlü izin alamıyordu. O da çareyi ‘Atomikler’ grubunu kurmakta buldu. Sonra Mazhar ve Fuat ile yolları kesişti. Lakin MFÖ hemen ortaya çıkmadı.
Anadolu Pop’un neferlerinden
Kurtalan Ekspres’te, Ersen-Dadaşlar’da, Edip Akbayram-Dostlar’da, Erkin Koray-Ter gruplarında basgitar çaldı Özkan Uğur. Pek bilinmez ama hani o Anadolu Pop dönemi var ya, o akımın en sağlam neferlerinden biridir Uğur. 1977’de Mazhar Alanson, Fuat Güner, Galip Boransü, Ayhan Sicimoğlu ve Özkan Uğur’dan oluşan İpucu Beşlisi, MFÖ’den önceki son duraktı. Ki MFÖ’nün ortaya çıkması için Ferhan Şensoy’un mucizevi dokunuşunu yapması gerekiyordu!
Özkan Uğur yeni askerden gelmiş. Fuat Güner o sırada Ferhan Şensoy’un sahnelediği ‘Şahları da Vururlar’ oyunun müziğini yapıyor. Uğur’a “Gel beraber akustik gitarlarla söyleyip icra edelim” diyor. Ama sahneye de çıkıyorlar. Uğur ilk sahne tozunu yutuyor bu sayede. Ailesinin göndermediği devlet konservatuvarı yerine Şensoy konservatuvarına adımını atıyor. Sonra ‘Kahraman Bakkal Süper Markete Karşı’ oyununun müziklerini yapıp sahneye çıkıyorlar. Özkan Uğur’un oyunculuk hayatı da böylece başlıyor.
‘Ele Güne Karşı Yapayalnız’ böyle ortaya çıktı
‘Şahları da Vururlar’da oyununda kullanılan şarkıya sonra Mazhar Alanson yeni sözler yazıyor. Şarkının adı oluyor ‘Ele Güne Karşı Yapayalnız’ ve şarkının bulunduğu albümün yayınlanmasıyla da MFÖ kendi efsanesini yazmaya başlıyor.
Sonrasında MFÖ olarak yıllarca sürecek macera. Lakin Özkan Uğur ‘Şensoy konvervatuvarı’ çıkışlı, durmuyor. Birçok insan onu ‘Eşkıya’da ilk defa kamera karşısına geçti diye bilse de öncesinde Mazhar Alanson ile birlikte oynadığı Atıf Yılmaz filmi ‘Arkadaşım Şeytan’ var. Bir anlamda kendini oynuyor, çünkü MFÖ’nün hikayesi üzerinden anlatılıyor filmin mevzusu.
Garavel Usta bir zirve
Şarkılar, filmler ama o yıllarda MFÖ’nün ‘Ö’sü Özkan Uğur. Lakin ‘Mazaretim Var Asabiyim Ben’ klibinde Yavuz Turgul onda başka bir şey görüyor. ‘Eşkıya’daki Sedat rolünü teklif ediyor. O da kabul ediyor ve böylece Özkan Uğur MFÖ’den ayrı, kendine yeni bir kariyer inşa etmeye karar veriyor. ‘Eşkıya’nın üzerine ‘İkinci Bahar’ dizisinde rol almasıyla bu yeni macera onu başka noktaya taşıyor. Bir yandan diziler, filmler, bir yandan MFÖ macerası ama ‘G.O.R.A.’daki Garavel Usta olmasaydı Uğur’un oyunculuğunun ne kadar lezzetli olduğunu da göremeyecektik.
Mütevazı star
O bitmek bilmeyen enerjisiyle yorumladığı en şahane rollerden biriydi Garavel Usta. MFÖ’nün Ö’sü değildi artık. Başlı başına Özkan Uğur’du, kendi personasını yaratmaya başlamıştı. ‘AROG’, ‘Yahşi Batı’, ‘Pek Yakında’, ‘Arif V 216’, ‘Karakomik Filmler’… Cem Yılmaz filmlerinin vazgeçilmez, her seferinde bizi de şaşırtan karakterlere imza atan bir performans dönemi… Bunun için Mazhar Alanson “MFÖ’nün starı Özkan”dır diyecekti yıllar sonra.
Peki star mıydı? Mütevazı stardı. Yaptıklarını anlatıp “Teşekkürler bize kattığın her şey için Özkan Abi” deyince “Eyvallah” demişti. Konserlerde sahnedeki enerjisi, setlerdeki işini ciddiye alma hali, hep daha iyisini yapabilme azmi ve arayışı, nokta atışı esprileri, krizler karşısında serinkanlı çözümleri, işini yaparken eğlenmeyi bilmesi ama illa ki karşısındakiyle empati kurma yetisi … Özkan Uğur’u Özkan Uğur yapan biraz da bunlardı. Özkan Uğur ile birlikte kaybettiğimiz bir değerler silsilesi aynı zamanda. Arayıp da bulamadığımız değerler hem de…