Papa Francis ekran bağımlılığı ve şiddete karşı çare olarak edebiyatı tavsiye etti. Uzun süre ekrana bakmak ve zehirli haberlerden korunmak için roman okumaya tavsiye eden Papa Francis yazar isimleri de verdi. Listede Proust da var.

Papa 2. Urban’ın 1095’te ilan ettiği ve yüzlerce yıl devam eden Haçlı Seferleri Trakya, Anadolu ve Ortadoğu’da büyük yıkım ve katliamlara neden olmuştu. Sonrasında da “Cadı Avı” gibi uygulamalarla özdeşleşen Papalık kurumu geçen yüzyıllarda her konuda olmasa da bazı hususlarda değişime ayak uydurdu. Bunun en yeni örneğini Papa Francis’in sekiz farklı dilde yayınlanan mektubu oldu.

Lewis de var Proust da

Çağımızın en büyük sorunlarından ekran bağımlılığı ve yalan haberlere karşı uyaran Papa Francis yayınladığı mektubunda insanları edebiyata sarılmaya davet etti. Papa Francis geleceğin rahiplerinin yetiştirirken roman ve şiir okumanın teşvik edilmesini tavsiyesi yaptı. Pazar günü çeşitli dillerde yayınlanan ‘Formasyonda Edebiyatın Rolü Üzerine’ başlıklı mektupta Paul Celan, Jorge Luis Borges ve T.S. Eliot gibi şairlerin yanı sıra ‘Narnia Günlükleri’nin yazarı C.S. Lewis ve Marcel Proust gibi yazarlara da atıf var.

Papa Francis edebiyatın başka birinin sesini dinlemek olduğunu söyledi ve genç rahiplere de mutlaka roman okumalarını önerdi. Edebiyatın devrinin geçtiğini öne sürenlerin sağlıksız bir düşünce yapısına sahip olduğu belirten Papa bu inanışın ciddi entelektüel ve ruhani fakirleşmeye de yol açtığını açıklamalarına ekledi. Katoliklerin ruhani lideri son olarak bu kitapların sadece geleceğin rahipleri için değil tüm inanan Hristiyanlar için önemli olduğunu vurguladı.

‘Dışarıda Kalanlar’: Dille Direnmek