Vatikan Müzesi’nin çağdaş ve modern sanat koleksiyonunun açılışının 50’nci yılı Papa Francesco'nun ev sahipliğindeki özel bir etkinlikle kutlandı. Kilisenin sanat ve sanatçıların dostu olduğunu vurgulamak amacıyla düzenlenen etkinlikte konuklar arasında Ferzan Özpetek de vardı.

Geçen hafta  Vatikan Müzeleri’nin Modern ve Çağdaş Sanat koleksiyonu, Papa Francesco’nun davetiyle 50. yıl dönümünü kutladı. 23 Haziran’da, Sistina Şapeli’nde düzenlenen anma etkinliğine 200’den fazla sanatçıyı davetliydi. Ressamlar, heykeltıraşlar, mimarlar, yazarlar, şairler, müzisyenler, yönetmenler ve aktörlerin davet ediliği etkinlikte yönetmen Ferzan Özpetek de vardı. Ayrıca Marco Bellocchio, Roberto Saviano, Anselm Kiefer, Anish Kapoor, Ken Loach ve Andres Serrano da konuklar arasındaydı.  Etkinliğin esas amacının, İtalya Kültür ve Eğitim Bakanı Kardinal Jose Tolentinode Mendonça’nın kilisenin sanat ve sanatçıların dostu olduğunu vurgulamak istedikleri için düzenlendiği belirtildi.

‘Bakan ve hayal eden gözlersiniz’

Papa yaptığı konuşmada sanat ve kilise arasındaki ilişkiye değindi, “Bakan ve hayal eden gözlersiniz” diye seslendiği sanatçı konuklarını ağırlamanın kendisini mutlu ettiğini söyledi. Papa Francesco ayrıca sanatçıları fakirleri unutmamaya çağırdı. Onların da sanata ve güzelliğe ihtiyaçları var ancak kendilerini duyuracak sesleri yok”dedi:

“Sizin burada olmanız beni mutlu ediyor, çünkü kilisenin sanatçılarla doğal ve özel bir ilişkisi her zaman olmuştur. Bu doğal bir dostluktur, çünkü sanatçı, varoluşun, hayatın ve dünyanın sonsuz derinliğini, hatta çelişkilerini ve trajik yönlerini ciddiye alır.”

Özpetek filmleri insanlara iyi geliyor

Etkinliğe katılan sanatçılar ise davete katılmaktan onur duyduklarını ve Papa’nın sözlerinden etkilendiklerini söylediler. Davetliler arasında İtalya ve Türkiye hattında yaptığı filmlerle tanınan yönetmen Ferzan Özpetek de vardı. İtalyan basının “İki kültürü birleştiren yönetmen. Sanatı insanın ruh halini etkiliyor, çok önemli bir iş yapıyor. İnsanlara iyi geliyor” yorumu yaptığı Özpetek, Papa Francesco ile bir araya geldiği anların fotoğraflarını Instagram hesabından da paylaştı.

Önünde bir kova, üzerinde plastik bir örtü: Rembrandt’ın tablosu yağmur kurbanı