Günün arkeolojik keşif haberleri: Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan Kütahya’daki Aizanoi Antik kentteki kazılarda aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Dahası da var.

Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik çalışmalarda Roma dönemine ait kabartma motifler varmış.

2012’de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen, Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan Kütahya’daki Aizanoi Antik kentindeki kazılarda aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykeli ve şarap tanrısı Dionysos’a ait kalıntılar bulundu.

Antik kentteki kazı başkanlığını Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun yürütüyor.

‘Heykel başları güzel korunmuş halde’

Kazı başkanlığını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun bu yıl kazı sezonunun en önemli çalışma alanlarından birinin antik dönemde ‘Penkalas’ olarak bilinen Koca Çay olduğunu söyledi. Prof. Dr. Coşkun köprü enkazı üzerinde çalışırken çok sayıda heykel parçasının da gün yüzüne çıktığını açıkladı, bu parçalardan en önemli iki tanesinin Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başı olduğunu söyledi:

“Bu sezon bizi heyecanlandıran en önemli gelişme mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykel başı ile şarap tanrısı Dionysos heykel başının yenilerini ortaya çıkarmamız oldu. Çayda bugüne kadar yaptığımız kazılarda 100’ü aşkın heykel parçasıyla karşılaştık. Bulunan başların bazılarının iki-üç metre uzunluğunda heykellere ait olduğu anlaşılıyor. İlkini üç yıl önce ortaya çıkardığımız bu heykel başları oldukça güzel korunmuş. Yaptığımız kazı çalışmalarında toplam iki Afrodit, üç Dionysos heykel başını çıkarmayı başardık.”

Antik kentte çalışmalar 2001 yılından itibaren sürüyor.

Varan iki: Perre Antik Kenti’nde Roma dönemine ait kabartma motifler

Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalarda da Roma dönemine ait kabartma motifler bulundu. 2001’den bu yana devam eden çalışmalarda daha önce Roma çeşmesi, büyük lokal taşlar, su kanalları ve çeşitli mimari yapılar ortaya çıkarılmıştı. Adıyaman Müzesi Müdürlüğü ekipleri 80 hektarlık alanda kazı çalışması yürütürken saha taraması da yapıyor.

Son kazılarda farklı objeler bulundu

Bu kapsamda ekipler nekropol alanında yapılan çalışmalarda kadın kabartma motifleri ve çeşitli kabartmalar buldu. Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik son çalışmalarda daha öncekilerden farklı objeler ortaya çıkardıklarını açıkladı. Bu objeler arasında “Toga” adı verilen kıyafetler içindeki kadın motifi kabartmaları da var. Çelik bulunan motifleri şöyle anlattı:

“Saçlar bukle şeklinde aşağıya, sağa ve sola sarkıtılmış. Alt tarafta da yaklaşık 7-8 satırdan oluşan yazıt var, ama yazıtın bir kısmı tahrip olmuş. Bu mezar yapıları, alçak kabartma haricinde, alanda güneş kursu, hayat ağacı motifi ve girlant dediğimiz farklı süsleme şekilleriyle de karşılaşıyoruz.” 

Perre Antik Kenti’nde 1800 yıllık boğa başı kabartması bulundu