İtalya'nın güneyindeki Napoli kentinin yakınlarında yer alan Pompeii antik kentinde arkeologları heyecanlandıran bir duvar resmi bulundu. Neredeyse hiç zarar görmemiş duvar resmi iki bin yıllık bir geçmişe sahip.

Milâttan sonra 79 yılının 24 Ağustos sabahında Vezüv yanardağının faaliyete geçmesiyle Roma İmparatorluğu’nun görkemli kenti Pompeii yok oldu. Ve bu yok oluş sadece 15 dakika sürdü. İki gün boyunca patlamaların devam ettiği yanardağdan fışkıran lavlar antik kentin üstünü tamamen örttü. Zaman içinde varlığı büyük ölçüde unutulan antik kent 1748 yılında tesadüfen bulundu. Hakkında bilinenler asırlarca birkaç söylenceden ibaret olan antik kent Napoli’ye gelen turistlerin mutlaka uğradığı rotalardan biri haline geldi. Lavların örttüğü antik kentin pek çok alanı bu sayede daha iyi korunup günümüze ulaştı. Yaklaşık iki bin yıl önce yok olan kentteki son keşif bunun en iyi örneklerinden biri.

Pompeii antik kentindeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan duvar resmi aradan geçen iki bin yılda neredeyse hiç hasar görmemiş.

Hikâyesi Yunan mitolojisine dayanıyor

Arkeolojik kazıların devam ettiği kentte uzmanlar bir duvar resmi keşfetti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kentte ortaya çıkarılan duvar resmi günümüze çok az zarar görerek ulaşmayı başarmış. Yunan mitolojisindeki ikiz kardeşler Friksos ve Helle’nin hikayesini tasvir edildiği duvar resmine dair ilk açıklama önceki gün yapıldı. Üvey anneleri tarafından hiç sevilmeyen ve öldürülmek istenen bu ikiz kardeşe altın postlu bir koç gönderilir. Üvey annelerinden kaçan ikiz kardeş Çanakkale Boğazı’nı tam geçerken suya düşüp boğulur. Bu mitolojik hikâyeyi anlatan duvar resmi ya da diğer bir deyişle freskin günümüze pek zarar görmeden ulaşması arkeologlar tarafından sevinçle karşılandı. Fresk, yakında müzede sergilenecek.

Her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan Pompeii antik kenti popüler kültürde de kendisine önemli bir yer bulmuş durumda. Hıristiyanlık anlatısında hikâyesi ibretlik bir olay olarak yer alan kent Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşimdi. Küle dönmeden önce 20 bin kişinin yaşadığı bu antik kent, imparatorluğun ihtişamını yansıtan çok sayıda anıtsal yapıya da ev sahipliği yapıyordu. Uzun yıllardır gerçekleştirilen arkeolojik kazılar bu yapıları gün yüzüne çıkardı. Hikâyelere, tablolara ve filmlere konu olan antik kent, geçmişte Pink Floyd’un de ikonik bir performansına tanıklık etmişti.

2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif