Napoli, Pompeii antik kentinde gün yüzüne çıkarılan 40 bin buluntunun sergileneceği bir müzeye evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2026'da açılacak müzenin maliyetiyse 170 milyon dolar.

İtalya’nın güneyindeki Napoli kenti, mutfağı, futbola olan tutkusu, tekinsiz sokakları ve elbette Pompeii antik kentiyle dünya çapında bir tanınırlığa sahip. Kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta Vezüv yanardağının eteklerindeki Pompeii antik kenti, her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. 18. yüzyılda ortaya çıkarılan antik kentte bugüne kadarki arkeolojik kazılarda ele geçirilen 40 bini aşkın buluntu var. Şimdi bu buluntular Napoli’nin merkezinde sergilenecek.

Napoli’nin merkezinde uzun yıllardır kullanılmayan tarihi bir binada 170 milyon dolara mâl olacak çalışmalar sonrası kent, Pompeii Müzesi’ne kavuşacak. Müze milâttan sonra 79 yılında Vezüv yanardağının patlamasının ardından küller içinde kalan Pompeii’ye odaklanacak. Müze, antik kentin kazılarından elde edilen 40.000’den fazla objeye de evsahipliği yapacak. Kenti ziyaret etmeyi planlayan turistleri de heyecanlandıran bu yeni müze içinse 2026 yılına kadar beklemek gerekecek.

Napoli’ye bir arkeoloji müzesi daha

Pompeii antik kentinden kalıntıları ön plana çıkaracak ve 18. yüzyılda keşfedilmelerini anlatacak. Giuseppe Fiorelli, Vittorio Spinazzola ve Amedeo Maiuri gibi tarihsel açıdan önemli arkeologları onurlandıran bir dizi sergi de yer alacak. Ayrıca, interaktif odalar ve araştırmaya ayrılmış alanlar da bulunacak.

Müzenin açık ve kapalı alanları toplamda 103,000 metrekare büyüklüğünde olacak. Mimar Paolo Desideri tarafından tasarlanacak müze yapısı, Palazzo Fuga olarak da bilinen eski Albergo dei Poveri binasında yer alacak. Bu yeni kurum Museo Nazionale Archaeologico Napoli’ye (MANN) kardeş müze olarak hizmet verecek ve bu nedenle MANN 2 olarak da adlandırılacak.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor