Çağın en önemli bestecilerinden John Adams klasik müziğin geleceği için kaygılı. Nolan'dan yaklaşık 20 yıl önce 'Oppenheimer' için bir opera besteleyen Adams popun Beethoven'i öldürmemesi için mücadele çağrısı yaptı.

John Adams çağdaş müziğin Philip Glass ve Steve Reich ile birlikte en önemli üç bestecisinden biri kabul ediliyor. “Beste yaparken yeni ve taze bir şeyler yapmaya çalıştığımın bilincindeyim” diyor 77 yaşındaki besteci. Son dönemin en çok konuşulan filmlerinden ‘Oppenheimer’dan yaklaşık 20 yıl önce bilim insanının hayatını operaya taşıyan Adams besteleri kadar şefliğiyle de dünya çapında haklı bir üne sahip. Bestelediği son eseri Sir Simon Rattle yönetimindeki Londra Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilen Adams The Times gazetesine röportaj verdi. Amerikalı şef röportajda klasik müziğin geleceğine dair kaygılarını dile getirdi. “Beethoven’ı öldürmemeliyiz” dedi.

John Adams: En eğitimli Amerikalılar bile Beethoven dinlemiyor

Klasik müzik formundaki bestesinde caz esintilerinden de faydalanan John Adams yakın zamanda Shakespeare’in ‘Antonius ve Kleopatra’sına dayanan bir opera da yazdı. Adams özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası klasik müziğin dinleyiciyle bağını kaybettiği görüşünde. Adams bu tespitini şöyle temellendiriyor: “En eğitimli Amerikalılar bile pop dinliyor. Beethoven dinlemiyor.”

John Adams Beethoven konusundaki kaygılarını yinelerken genel manada klasik müziğin genç kuşaklara daha iyi tanıtılması gerektiği görüşünde. Klasik müziğin çağdaş yorumlarının artmasının önemine de değinen Adams şu sıralar yeni bir besteyi tamamlamak üzere olduğunu söylüyor. İzlandalı piyanist Vikingur Olafsson için bir konçerto yazmakla meşgul olduğunu belirten John Adams “Bankacılar gibi çalışıyorum. Çoğu besteci sıkıcıdır, çünkü çok fazla iş vardır. Belki de bu yüzden bu kadar çok büyük Alman besteci var” diyerek bu durumdan bir nebze şikayetçi olduğunu belirtiyor.

Monarşi, futbol ve sinemanın ortak tutkusu: Handel