ArtReview, çağdaş sanatın en etkili isimlerinden oluşan geleneksel Power 100 listesini açıkladı. Refik Anadol yine listede. Anadol bu yıl üç sıra ilerleyerek 57. sıradan listeye girdi. Listenin tepesindeyse bir emir kızı Sheikha Hoor Al Qasimi var.

Dünyanın önde gelen sanat yayın ArtReview’un geleneksel Power 100 listesi açıklandı. Çağdaş sanatın en etkili isimlerinin bulunduğu listeye Refik Anadol geçen yıl olduğu gibi bu yıl da seçildi. Geçen yıl 60. sıradan listeye giren sanatçı bu yıl üç basamak yükseldi ve 57. sıradan listede yer aldı.

Anadol’un neden bu listede yer aldığına dair açıklamada şöyle denildi: “New York’taki MoMA’da 2022’de gerçekleştirdiği ‘Unsupervised’ enstalasyonundan ve 2023’te Las Vegas’taki Sphere’in dijital görünümünü devralmasından bu yana, Anadol’un stüdyosu, sanatçının organik ağlara olan ilgisini vurgulayan projelerle 2024’e kadar güçlenmişti.

Anadol, Kunsthal Rotterdam ve Londra’daki Serpentine Galerileri’ndeki solo sergilerinde, Anadol’un daha büyük ‘Büyük Doğa Modeli’ girişiminin bir parçası olan mercan resifleri ve yağmur ormanı florası ve faunası hakkındaki verilerden üretilen görselleştirmeler sundu.

Birden fazla çevresel veri kümesini bir araya getiren model, yapay zekanın insan üretimi bilgilerden ziyade ekolojik bilgilerde içgörüler bulmak üzere eğitilmesi olasılığını deniyor ve yinelemeleri Google’ın yıllık konferansında ve Birleşmiş Milletler’de yer alıyor. Sanatçı ve stüdyo kurucu ortağı Efsun Erkılıç ile birlikte Anadol, önümüzdeki yıl Los Angeles’ta açılacak olan Dataland adlı kalıcı bir yapay zeka sanatları müzesi ve merkezinin duyurusunu yaptı.”

Sheikha Hoor Al Qasimi

Listenin en tepesinde bir emir kızı var!

Peki Power 100’un tepesinde kim var? Küratör, sanatçı ve vakıf kurucusu Sheikha Hoor Al Qasimi sanat dünyasının bu yılki en etkili kişisi seçildi. Sharjah Sanat Vakfı kurucusu olan Sheikha Hoor Al Qasimi, aynı zamanda BAE’nin Şarika Emiri Sultan bin Muhammed Al-Qasimi’nin kızı.

ArtReview’ta Sheikha Hoor Al Qasimi’nin sanat dünyasının en etkili seçilmesiyle ilgili olarak “Son yıllarda Körfez bölgesinden ve daha uzaklardan edindiği sanat konusundaki uzmanlığını ve bilgisini, Emirlik dışındaki coğrafyalarda ve kraliyet ayrıcalığına kesinlikle güvenebileceği alanlarda faaliyet göstermek için kullanıyor.

Her yönden gelen iptallerin ve boykotların yaygın olduğu ve bunun sonucunda bir korku kültürünün yaratıldığı sanat dünyasında, Al Qasimi, sanatın (ve kraliyet ayrıcalığının) kendisine sağladığı platformu kullanarak fikirlerini doğrudan ifade etmek ve çoğu insanın gözden kaybolmasına izin verdiği tartışmaları, ister Filistin ve Lübnan’daki mevcut katliamla ister dünyanın dört bir yanındaki diğer çatışmalardan muzdarip olanlarla ilgili sesini yükseltmeye devam ediyor. Kişisel başarılarının ötesinde, Al Qasimi aynı zamanda Körfez bölgesinin finans, ticaret, siyaset, spor ve eğlence alanlarında ve tabii ki sanatta artan etkisinin bir sembolüdür” deniliyor.  Al Qasimi 2010’dan beri bu listelerde yer alan bir isim. Geçen yıl listede 36. sıradaydı.

Geçen yılın birincisi Goldin bu yıl yedinci

Geçen yılın sanat dünyasının en etkili kişisi seçilen sanatçı Nan Goldin ise bu yıl yedinci sıraya gerilemiş durumda. Bu yıl listenin ikinci sırasında sanatçı Rirkrit Tiravanija yer alıyor. 2009’dan beri etkili listesinde yer alan Tiravanija geçen yılın üçüncü sıradaydı.

ArtReview’un sanat dünyasının en etkili listesindeki ilk 10’daki isimler:

1) Sheikha Hoor Al Qasimi sanatçı, küratör ve kurum yöneticisi

2) Rirkrit Tiravanija, sanatçı

3) Saidiya Hartman, düşünür ve kültür tarihçisi

4) Steve McQueen, sanatçı ve yönetmen

5) Forensic Architecture, İnsan hakları ihlallerini araştıran multidisipliner sanatçı kolektifi

6) Wael Shawky, sanatçı

7) Nan Goldin, sanatçı

8) Kerry James Marshall, sanatçı

9) Anna Kornbluh, düşünür

10) John Akomfrah, sanatçı ve Black Audio Film Collective’in kurucu ortağı

 

Bir büyük onur daha: Refik Anadol çağdaş sanatın en etkili 100 isminden biri seçildi

Refik Anadol bir kez daha gururlandırdı, dünyanın ilk dijital sanat müzesini açıyor

Refik Anadol o karaciğer hücresinin nasıl sanata dönüştüğünü anlattı