Refik Anadol, sanat dünyasının gündeminde. Jerry Saltz ile polemiğini sulhla sonlandıran sanatçı, çalışmalarıyla da 2023'e damga vuruyor. Anadol, ArtReview tarafından 2023'ün en etkili 100 çağdaş sanatçısından biri seçildi.

Tüm dünyada yaptığı dijital sanat işleriyle büyük bilinirlik kazanan Refik Anadol dünyanın önde gelen sanat yayın ArtReview tarafından Power 100 listesine seçildi. Çağdaş sanat alanında yıla damga vuranların yer aldığı listede sanatçı 2023’ün en etkili isimlerinden biri olarak yerini aldı. Listeye giren sanatçı haberi Linkedin hesabından duyurduğu mesajda şöyle dedi: Sevgili dostlar, ArtReview’un Power 100 listesinde 2023’ün çağdaş sanat dünyasının en etkili kişilerinden biri olarak seçildiğim için çok heyecanlıyım! Çalışmalarımıza olan desteğiniz ve sevginiz için derinden teşekkür ederiz! 2024 ve gelecek parlak.

Refik Anadol 2023’e damga vurdu

Çalışmalarını ağırlık olarak Los Angeles’ta devam eden Refik Anadol’un sanatsal kariyerini sabırla ve üzerine koyarak inşa ettiğini belirten ArtReview sanatçının listede yer alma nedenini şu sözlerle açıklıyor: Anadol on yılı aşkın bir süredir büyük veri, makine öğrenimi ve sürükleyici büyük ölçekli videonun sofistike birleşimini sabırla inşa ediyor. Ürettiği işlerle görüntü kütüphanelerinden, çevre ve hava durumu verileri gibi canlı akışlardan ortaya çıkan devasa şekil değiştiren projeksiyonlarla izleyicileri hipnotize ediyor.

Refik Anadol’un işlerini hipnotize edici olarak nitelendiren ArtReview sanatçının New York’taki çağdaş sanat müzesi MoMA’da sergilenen ‘Unsupervised’ adlı çalışmasını hatırlatıyor. Sanatçının bu çalışması müze tarihinde daimi koleksiyona giren ilk dijital sanat işi olma özelliği taşıyor. Ancak Anadol’un 2023’e sığdırdığı başarılar bununla sınırlı değil. Las Vegas’ta kapılarını açan ve şu sıralar dünyanın odağındaki Sphere’i de çalışmasıyla renklendiren sanatçı mayıs ayında da Barselona’daki mimar Gaudi’nin Casa Batlló’ya dijital çalışmasını yansıtmıştı.

Refik Anadol müzenin belleğini sanat yaptı

Refik Anadol ile Jerry Saltz barıştı: Birbirimizi paspas gibi ezeriz ama küsmeyiz