Refik Anadol'un Çek besteci Antonín Dvořák'a yapay zekayla saygı duruşu Washington'da sanatseverle buluşuyor. Anadol, Kennedy Sahne Sanatları Merkezi'nde sergilenecek eserini "hatırlamak" üstüne kurguluyor.

Refik Anadol’dan romantik çağın büyük besteci Antonin Dvořák’a saygı duruşu: Anadol’un “veri resmi” Washington D.C.’de sergilenmeye başladı. Washington Kennedy Sahne Sanatları Merkezi’nde sanatseverlerle buluşan ‘Dvořák Dream’ ilk günden büyük ilgi gördü.

Washington’da ‘Dvořák Dreams’e ilgi büyük

Enstalasyon Washington Kennedy Sahne Sanatları Merkezi’nin yanındaki avluda 32 metrelik kare ekranda 60 dakikalık bir döngü halinde gösteriliyor. Gösteri gününe göre öğleden sonra ya da saat 16.00’dan gece yarısına kadar devam ediyor. Müzikle eşgüdümlü olarak baş döndürücü renk dalgaları sanki bir kutunun içinde yukarıdan görülüyormuş gibi çözülüyor ve tekrar bir araya geliyor. Çeşitli noktalarda, temsili görüntüler zaman zaman yağmurla kaplı ya da bulutlu bir pencereden görülüyormuşçasına yansıtılıyor.

Halka açık sergi geçen hafta başlayan ABD prömiyerinde ‘Dvořák Dreams’i görmeye gelen çim sandalyeli piknikçileri kendine çekti. Çalışması hakkında The Art Newspaper’a konuşan Refik Anadol eserin etkisini ölçmenin bir yolunun öğrencilerden yapay zeka ve sanat tezlerini kendileriyle tartışıp tartışmayacağını soran üç e-posta alması olduğunu söyledi.

Washingtonluların Refik Anadol’un enstalasyonuna ilgisi büyük.