Işığın ve gölgenin ressamı olarak bilinen Rembrandt van Rijn'in yetmiş yıldır haber alınamayan 'Kralların Tapınması' tablosu 13 milyon dolara satıldı. Eserin orijinal olup olmadığı için 18 ay araştırma yapılmıştı.

Işığın ve gölgenin ressamı bilinen Rembrandt van Rijn’in yetmiş yıldır haber alınamayan ‘Kralların Tapınması’ tablosunun açık artırmayla satışa sunulacağını iki ay önce duyurmuştuk.

18 aylık araştırma sonucunda orijinal olduğu ortaya çıkan tablo 6 Aralık’ta Londra’daki Sothesby’s müzayede evinde satışa sunuldu. İki yıl önce 15 bin dolar değer biçilen bir tablo Hollandalı usta Rembrandt’ın eseri olduğu tespit edildikten sonra Sotheby’s müzayedesinde yaklaşık 13,8 milyon dolara satıldı.

Bir gece sahnesi tasviri olan tablo 1955 yılında Hollandalı koleksiyoncu Johannes Carel Hendrik Heldring tarafından satın alınmış, Heldring’in 1962’deki ölümüne yakın bir tarihte ortadan kaybolmuştu. Sonrasında yeniden gün yüzüne çıkan eseri bu kez de Heldring’in eşi, 1985 yılında Christie’s Amsterdam’a açık artırmada yer alması için göndermişti.

Kariyerinin en önemli eserlerinden biri

Sotheby’s Müzayede evi eserin Rembrandt’ın kariyerinin ilk yıllarında 1628 yılı civarında 21 ya da 22 yaşında ve Hollanda’nın Leiden kentinde yaşarken yapıldığını tahmin ediyor. Sotheby’s’in Dünya Çapında Eski Ustalık Tabloları Eş Başkanı George Gordon CNN’e tablonun sanatçının kariyerinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi:

“Bunun özellikle önemli olduğunu söyleyebilirim çünkü Rembrandt’ın gelişiminde ve kariyerinde çok hırslı olduğu ve bir sanatçı olarak çok hızlı geliştiği bu kritik tarihte onu anlamamıza katkıda bulunuyor.”

Monet’nin hiç görülmemiş bir tablosu Paris’te açık artırmaya çıkıyor