Romanlara, müzikallere, filmlere ilham olan Notre Dame Katedrali yeniden kapılarını açıyor. 15 Nisan 2019’daki yangında büyük hasar gören tarihi katedral beş yıl süren ve 1 milyar dolara mâl olan restorasyonla ayağa kaldırıldı. Bugün çok sayıda davetlinin katılacağı törenle yeniden açılacak Paris’in bu tarihi mabedindeki restorasyonlar sırasında arkeologlar bini aşkın buluntuyu da gün yüzüne çıkardı.
Şubat 2022’de Notre Dame Katedrali’nin zemininde yoğunlaşan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan buluntular da sergilenecek. Fransa’daki mevcut yasalar, Notre Dame Katedrali gibi tarihi eserlerde arkeolojik kazılar yapılmasına müsaade etmiyordu. Ancak yıkıcı yangın sonrası başlatılan kapsamlı restorasyon arkeologlara bu imkânı sunmuştu.
Notre Dame’ın inşasına dair sırlar aydınlandı
National Geographic’e konuşan arkeolog Christophe Besnier, “Kalıntıların beklenenden çok daha zengin olduğu ortaya çıktı” dedi. Uzmanlar binden fazla sanat eserinin yanı sıra yüz mezar buldu. Dağınık kemiklerle birlikte tabutların çoğunun kimliği hâlâ belirlenemedi. Bu mezalar arasında 16. yüzyıl şairi Joachim du Bellay’a ait olabilecek kurşun bir lahit, en dikkat çekici gömülerden biri oldu. Aralarında Hz. İsa’nın da bulunduğu kireçtaşından yapılmış heykellerin gerçek boyutlardaki baş ve gövdeleri de gün ışığına çıkarıldı.
Araştırmacılar ayrıca Notre Dame’ın Orta Çağ’da zanaatkârlar tarafından nasıl inşa edildiğini daha iyi anlamaya başladılar. Örneğin kömürleşmiş kirişler üzerinde yapılan bir çalışma, o dönemdeki iklim hakkında daha fazla fikir verdi.