İtalya'nın başkenti Roma'da devam eden arkeolojik kazılar tarihi bir buluntuyu ortaya çıkardı. 14. yüzyıla kadar Papalık Sarayı olarak kullanılan yapının temellerine ulaşıldı. Sarayın duvarlarıysa İmparator Konstantin dönemine tarihleniyor.

Roma’daki arkeolojik kazılarda geçen hafta imparatorluk dönemine ait bahçeler gün yüzüne çıkarılmıştı. Vatikan’ın yanıbaşında devam eden kazılarda ortaya çıkarılan imparatorluk bahçesi antik çağda sınırsız eğlencelerin yaşandığı yer olarak tasvir edilmişti. Kentin farklı noktalarında devam eden kazılarda bu sefer de eski Papalık Sarayı ortaya çıkarıldı.

Papalık Sarayı’nın duvarları Konstantin dönemine ait

Uzmanlar Roma’da ortaya çıkarılan yapının Orta Çağ boyunca birçok kez genişletilip yenilendiği ve 1305 yılına kadar tüm papalara ev sahipliği yaptığı görüşünde. Papalık konutu olarak kullanılan yapının duvarları da kazılarda ortaya çıkarılırken bunun İmparator Konstantin döneminde inşa edildiği tespit edildi. İmparator daha sonra burayı güvenli bulmayıp başkenti bugünkü İstanbul’a taşıyacaktı.

Roma merkezindeki kazılar devam ediyor.

İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sanguiliano Roma kentindeki bu tarihi keşifle ilgili olarak şunları söyledi: “Her bir taş bizimle konuşuyor ve kendi hikayesini anlatıyor: Bu önemli keşifler sayesinde arkeologlar geçmişimiz hakkında daha fazla bilgi edinebilecek.”

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor