Ukraynalı Alexander Rodnyansky, 'Sevgisiz' ve 'Leviathan' gibi ödüllü filmlerin yapımcısı. Kariyerini Rusya'da inşa eden yapımcı Ukrayna'nın işgalini eleştirince Rus hükümeti onu önce ajan ilan etti, sonra da sekiz buçuk yıl hapse mahkum etti.

63 yaşındaki Rodnyansky, Kiev’de doğdu ancak kariyerinin çoğunu Rusya’da inşa etti. Yapımcı, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya asker göndermesinden bu yana hükümeti eleştirdi, sosyal medyada işgali defalarca kınadı. Ancak bu eleştiriler kendisini Kremlin’in hedefi haline getirdi. Bu ihbarları aldığında ülkeyi terk etti.

‘Hiçbir mahkeme film yapmamı engelleyemez’

Aynı yılın ilerleyen zamanlarında Rusya Adalet Bakanlığı onu “ajan” ilan etti. Sonunda Moskova’da bir mahkeme Alexander Rodnyansky’i “Rus silahlı kuvvetlerinin kullanımı hakkında bilerek yanlış bilgi yaymaktan” suçlu buldu. Rodnyansky ise davanın “Instagram’daki savaş karşıtı paylaşımlarıyla” ilgili olduğunu söyledi. Telegram’da yaptığı paylaşımda, “Hiçbir mahkeme yüksek sesle konuşmamı ve hayatım boyunca yaptığım şeyi, yani film çekmemi engelleyemez” dedi.

30’dan fazla filmin yapımcısı olan ve en iyi yabancı film kategorisinde dört filmi Oscar’a aday gösterilen yapımcının çocukları kaybolunca birlikte çalışmak zorunda kalan bir çiftin hikayesini anlatan ‘Sevgisiz’ adlı filmi Cannes Film Festivali’nde jüri ödülüne; ailesinin topraklarından kovulduktan sonra Rus yolsuzluğuna karşı mücadele eden bir adamın hikayesini konu alan ‘Leviathan’ı ise 2015 yılında en iyi yabancı dilde film dalında Altın Küre ödülüne layık görüldü.

Türkiye’nin Oscar adayı ‘Hayat’ ilk kez televizyonda