Çelenk Bafra’nın şubat ayında direktörlük görevinden ayrılmasının ardından SAHA artık Serra Yentürk'e emanet. Daha önce farklı kurumlarda çalışan Yentürk 2021 yılında da Borusan Contemporary'nin editörlüğünü üstlenmişti.

Türkiye’nin güncel sanatını dünyada tanıtma misyonuyla 2011 yılında kurulan SAHA’nın yeni direktörü Serra Yentürk oldu. Çelenk Bafra’nın görevinden ayrılmasının ardından Yentürk, yönetim kurulunun kararıyla SAHA’nın üçüncü döneminin direktörü olarak atandı.

SAHA Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Eczacıbaşı “Serra’nın sanat camiası ve meslektaşlarıyla el ele vererek bugünümüzü ve geleceğimizi her gün yeniden sorguladığımız bu dönemde bizleri güncel sanatı yeniden düşünmeye iteceğine, yeni sorulara kapı açacak projeleri teşvik edeceğine, ekibimizi ve üyelerimizi harekete geçirerek SAHA’yı daha da ileriye taşıyacağına inancım tam” dedi.

Oy birliğiyle aday gösterilmişti

Bafra’nın görevinden ayrılmasından sonra SAHA Yönetimi, pozisyon için bir arama komitesi kurup açık çağrı yapmıştı. Haro Cümbüşyan’ın başkanlığında Aslı Meral Atay, Berna Tuğlular, Felekşan Onar, Saruhan Doğan ve Füsun Eczacıbaşı’nın katıldığı komite başvuruları değerlendirdikten sonra oy birliği ile Serra Yentürk’ü SAHA’nın yeni direktörü olarak Yönetim Kurulu’na aday göstermeye karar verdi. Yönetim Kurulu’nun aldığı karar ile Yentürk SAHA’nın üçüncü dönem direktörü olarak atandı.

Serra Yentürk, SAHA Derneği’nde 2022-2024 yılları arasında Studio Koordinatörü görevini ve uluslararası misafir programlarıyla işbirliklerini yürüttü. Brüksel KUB’de aldığı Sosyoloji eğitiminin ardından, Hacettepe Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümünde lisansını tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi yüksek lisans programından görsel sanatçı miraslarını etik ve hukuki boyutlarıyla inceleyen tez araştırmasıyla mezun oldu. 2012-2016 yılları arasında çalıştığı Galeri Nev İstanbul’da, Robert Mapplethorpe: 1979-1989 (2016) sergisinin küratörlüğünü üstlendi. 2016-2020 yılları arasında Paris’te bağımsız olarak sürdürdüğü küratöryel ve editöryel çalışmaların sonrasında 2021 yılında Borusan Contemporary’nin editörlüğünü yürüttü.

Mike Berg insanlığa Sultanbeyli’den soruyor: Buraya Nasıl Geldik?